Иван Гарелов: Радев търси нова идеологическа подплата – либерална, центристка, прозападна

BIG5 ИНТЕРВЮ Иван Гарелов: Радев търси нова идеологическа подплата - либерална, центристка, прозападна
Чудовищно е да сме първи по смъртност в ЕС и Борисов да ни уверява, че нещата вървят добре

 

„Все пак между БСП и президента Румен Радев няма някакви особени различия в позициите им. Различие има в това, че държавният глава търси одобрението и на т.нар. градска десница“, каза в „Политически НЕкоректно“ по БНР журналистът Иван Гарелов.

За Радев и предстоящите президентски избори:

Той предположи, че когато дойде времето за президентските избори, противоречията между левицата и президента няма да излязат на преден план, ако не са се усложнили допълнително дотогава:

„Ние сме царе на това единомишленици да се скарат и да спорят – виждаме това във всички лагери“.

По думите на Гарелов президентът Радев търси нова идеологическа подплата – либерална, центристка, прозападна:

„Не би трябвало един президент да се ангажира с такива нюанси в идеологията, а по-скоро да мисли практично за това, с кои хора и с коя партия би могъл да работи по-лесно. И чии избиратели биха го подкрепили“, подчерта той.

Журналистът прогнозира, че Радев отново ще бъде издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП:

„ДПС този път няма да го подкрепят, те вече му поискаха оставката. Не знам дали Румен Радев си дава сметка, че възходът на либералната десница е само в София. Тя имаше ярко присъствие покрай протестите, но това още не гарантира, че тя ще има достатъчно голяма представителност“.

Гарелов се съгласи, че опитвайки се да ухажва десните избиратели, Радев може да изгуби сигурните си леви привърженици.

Управляващите и кризата 

„Има чувството, че над страната надвисва сянката на един нов Чернобил. В смисъл, че управляващите не ни поднасят истината или въобще не се съобразява с истината за положението в страната. Чудовищно е всеки ден да идват данни за 100-200 починали, да излезем на първо място по смъртност в Европа и в същото време премиерът Бойко Борисов да ни уверява, че нещата вървят добре и още една седмица… Той държи на тези избори да се появи като добрия човек. Лошите са лекарите, които настояват за строги мерки.“, коментира журналистът и подчерта, че обществото е притеснено от това, което става и от прекалено либералните мерки:

„Хората не вярват, изнервени са и озлобени заради това, че вече не вярват на това управление за нищо“, обобщи Иван Гарелов и добави, че и недоверието във ваксините срещу Covid-19 е резултат от липсата на вяра в управлението на страната.

Отношенията между София и Скопие

„Мнението на премиера на РСМ Зоран Заев, че трябва да се изчака да минат изборите в България е защото той мисли, че Бойко Борисов е ангажиран с поддържането на една по-твърда линия, защото разчита, че това е по-популярно и може да спечели по-лесно изборите и второ – така може да се подобри изборният резултат на неговия основен съюзник – ВМРО, а когато отминат изборите, този фактор ще отпадне и Борисов ще обяви, че все пак компромис е постигнат“, смята Гарелов и посочи:

„Моето мнение е, че сегашната твърда линия е продиктувана от вътрешнополитически съображения, а не от принципни. По отношение на Северна Македония България има непоследователна политика, което е най-голямата грешка“, категоричен беше журналистът.

Той изказа мнение, че политиката на страната ни трябва да бъде отворена към македонския народ:

„Ние трябва да се грижим за тях. Невъзможно е да искаме от тях да признаят, че са българи, изключено е, а така се представя в Северна Македония. … Създаването на историческата комисия, от която да зависят нашите отношения, беше грешка“.

Според него България настройва Европа срещу себе си със заявената позиция за преговорната рамка за РСМ.

Журналистът посочи, че страната ни е пропуснала шанса „да се възползва от икономическата блокада, която Гърция беше поставила на Македония, за да навлезем ние икономически и културно“.

 

Цялото интервю на Петър Волгин с Иван Гарелов в предаването „Политически НЕкоректно“ можете да чуете от звуковия файл на БНР -тук-.

 

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...