Румен Петков: Ако промените в Закона за културното наследство получат подкрепата и на парламента, да бъде сезиран КС

BIG5 АКЦЕНТИ Румен Петков: Ако промените в Закона за културното наследство получат подкрепата и...
Д-р Пламена Заячка: Промените в Закона за културното наследство са престъпление срещу опазването на културното наследство в България

 

Председателят на ПП АБВ Румен Петков посочи пред медиите, че ако промените в Закона за културното наследство получат подкрепата и на народните представители, трябва да бъде сезиран Конституционният съд.

„Казвам това с ясното съзнание, че агресията на министър-председателя срещу частното музейно дело е адресирана предимно към г-н Божков и братя Бобокови. Но когато се посяга на принципи и ценности, които следва да са общонародно достояние, нещата стават различни“.

Петков определи като спекулациите по темата като пошлост. И призова за отношение всички заинтересовани структури и институции в интерес на спазване на конституционните принципи в Република България.

 

Промените, които гласува МС относно Закона за културното наследство, в частност за отнемане на лицензите на частните музеи, е престъпление срещу опазването на културното наследство. Тези промени показват явен двоен стандарт, разграничават държавните от частните музеи и имат противоконституционен характер. Това коментира пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка. Тя подчерта, че българските нормативи по темата се различават от европейското законодателство, имат изразен рестриктивен характер.

„Това е поредната поправка, която ще дискредитира частното музейно дело в България, която прави колекционерите престъпници и е на път да напълни затворите с такива хора. Всеки един, който има повече от 3-4 монети от баба си и дядо си, ще подлежи на наказание за престъпление, защото не ги е декларирал по текстовете на Закона за културното наследство“.

Д-р Заячка посочи, че именно Министерството на културата е задължено да има регистър на идентифицираните културни ценности както на частните, така и на държавните музеи.

„Питаме – има ли министерството такъв регистър? След като се вкарва точка в Закона, че липсата на идентификация и регистрация е наказуема. Липсата на такъв регистър от страна на Министерството на културата какво е? Не е ли престъпление срещу опазване на културното наследство и то от гледна точка на основния приоритет на Закона за културното наследство, освен опазване на културното наследство, но и гарантиране на равен достъп на гражданите за културни ценности. Държавата изпълнява това си задължение чрез Министерството на културата, което именно чрез такъв регистър инвентаризира, съхранява и дава равен достъп на гражданите до културните ценности, независимо от собствеността. Тук имаме неспазване на Закона за културното наследство и принципни нарушения“.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Д-р Пламена Заячка припомни, че през 2018 година Министерството на културата, като част от председателството на Съвета на ЕС, заедно с ЕК, декларира, че културното наследство е общо благо, за което трябва да работят всички. А това означава всички заинтересовани среди да участват в опазването на културното наследство – това е политиката на ЮНЕСКО, на Съвета на Европа, това е и декларацията на Министерството на културата. Д-р Заячка попита – отказваме ли се от тази заявка? Това е политика на заличаване на културната памет, посочи тя и добави, че ПП АБВ предвижда срещи по темата с парламентарно представените партии и с ресорната парламентарна комисия.

Въпроси към Борисов: Оставена ли България в изолация от мащабните енергийни проекти? Ще поиска ли оставката на ресорния министър?

 

Управлението на ГЕРБ по отношение на енергетиката в последните десет години е престъпно. Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Тя подчерта, че държавната политика по отношение на енергетиката трябва да цели два резултата – сигурност на системата и достъпност до крайния продукт. И всеки отстъп е престъпление. Отсъствието на премиера от коментар по енергийни теми в последната седмица в три основни направления – ядрената енергетика, газовия сектор и въглищните централи и тяхното бъдеще –  показва, че следващата година ще бъде не само по-тежка социално-икономически, но и по-мрачна и по-студена за всички, каза още тя.

„Очаквах с интерес коментара на Борисов, след изявленията на сръбския премиери Вучич, че на 29-30 декември тръгва газ по Балкански поток“, посочи Ганчева и припомни, че в проекта са вложени 3 млрд. лева и изрази почуда, че днес българският премиер отсъства от коментарите по темата, за разлика от началото, когато бе обявена втората тръба на Турски поток. Според нея отсъствието на Борисов от тази тема сочи, че или не знае какво се случва по въпроса, или е изолиран.

„България, от лидер в енергийната сфера, в частност газовата, от незаобиколим фактор, в момента сме табела за кръгово – всеки влиза и ни подминава с 200 и не се спира. Само, че всички ние плащаме за мащабната газова инфраструктура на правителството, която не само, че не се случва, но ако се случи, някой друг държавен ръководител ни се присмива очевидно“.

По въпроса за ядрената енергетика Ганчева коментира, че битката къде да бъдат поставени закупените реактори – в „Белене“ или „Козлодуй“ обрича сектора в България. Тя призова Борисов за отговор по твърдението, че американският стратегически инвеститор се е оттеглил от проекта „Белене“ и ако налице е провал, дали ще бъде поискана оставката на ресорния министър.

Ганчева отправи въпрос към премиера и за ангажимента на държавата по затварянето на въглищните централи – какво е тяхното бъдеще, за какъв срок и дали и как бюджетът на европейските институции ще окаже подкрепа.

 

Последни новини

Най-после! Сградата ML Apartments получи акт 16, въпреки спънките на Красен Кръстев!

 Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) е подписала акт 16 на сградата Modern Living Apartments, която бе саботирана от управителя на фирмата-инвеститор Красен Кръстев,...

Проф. Димитър Иванов: Миски, пионки и компромиси обезличават НС

 „Заради новите мутации на вируса се нуждаем от още по-дисциплинирани мерки и от спазване на ваксинационния ред. Всякакво забавяне на ваксинирането ще забави икономическото...

Димитър Николов е горнооряховският кандидат на ГЕРБ за народен представител

 Председателят на Общинския съвет Димитър Николов е горнооряховската кандидатура на ПП ГЕРБ за народен представител. Индикации за това имаше още през миналата седмица, когато...

Осъдиха Никола Саркози за корупция

Френският президент опитал да подкупи магистрат  Бившият френски президент Никола Саркози получи три години затвор за корупция, включително една година – ефективно, съобщава Би Би...