“Червеният” кмет на Перник се вписа в политиката на ГЕРБ: Вдига такса смет 8 пъти!

BIG5 АКТУАЛНО “Червеният” кмет на Перник се вписа в политиката на ГЕРБ: Вдига такса...

Пернишкият Общински съвет вчера заседава, като основната точка бе определяне такса битови отпадъци.

8 докладната записка, внесена от кмета Станислав Владимиров, промилите за града се запазват на 2,5 от данъчната оценка на имота. За селата обаче и град Батановци увеличението е драматично – от 2,5 на 20 промила от данъчната оценка на имота. Според докладната необходимите средства за сметосъбиране, сметопочистване и извозване са необходими 9 078 020 лв., като увеличението спрямо миналата година е с 1 207 070 лв., съобщава в. „Струма“.

През тази година от селата и Батановци са събрани 198 270 лв., което било крайно недостатъчно. Приходите за следващата година от там се предвижда да са 875 915 лв., което на ден на имот се падали 5 ст. Повече от 4 часа съветниците обсъждаха справедливо ли е или не такова увеличение.

„Днес обсъждаме цена на услуга, която е различна в населените места от общината и града. Ако вземем като пример типичен имот от 100 кв.м с 1000 кв.м двор в едно от населените места, които промяната ще засегне, виждаме, че такса битов отпадък, която се плаща през 2020 г., е 20,46 лв. на година, а за сравним имот в центъра на Перник цената е 233,59 лв. Въпросът тук е каква услуга може да се получи днес за 20,46 лв. за цяла година? Нито телевизията, нито интернет няма как да бъдат доставени на тази цена, която, ако я разделим на 365 дни, ще се получат 5-6 стотинки на ден. Каква услуга изобщо и с какво качество би могла да се предложи за тези средства?“, защити проекта на общината зам. кметът Стефан Кръстев.

От ГЕРБ обаче опонираха и определиха драстичното увеличение като несправедливо. Най-засегнати според кметовете се оказаха селата Рударци, Кладница и Драгичево.

В крайна сметка след драматичните „за“ и „против“ високите промили за селата бяха гласувани без гласовете на ГЕРБ. Групата на ГЕРБ не подкрепи и измененията на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите, с която се предложи увеличение на таксите за възпитаниците на Обединената школа по изкуствата към Двореца на културата.

На заседанието бяха обсъдени и приети и други докладни. Сред тях беше кандидатстване на общината с проект за ремонт на Двореца на културата, поемане на дългосрочен дълг от 5,5 млн. лв., отваряне на кухня „топъл обяд“ и други.

Последни новини

Любчо Георгиевски: Скопие да приеме историческата истина, а София – действителността

Македония да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, които искат македонски малцинства. Българският парламент да приеме декларация,...

Отново безредици в Барселона заради рапъра Хасел

Протестът е организиран от каталунски политически организации и синдикати  Хиляди демонстрираха в Барселона, за да поискат свободата на рапъра Пабло Хасел. Протестът в по-голямата си...

България настоя Гърция да спре тестването на шофьори на камиони

Действията на гръцките власти противоречи на регулациите на ЕС, съобщиха от външното ни министерство  По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в...

САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson

Тестовете сред 44 000 души показаха, че ваксината е 85% ефективна в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19  САЩ разрешиха ваксината на Johnson & Johnson. Тя...