Джеймс Пардю за изгонения руски дипломат: За такива действия не е нужен натиск отвън

BIG5 ИНТЕРВЮ Джеймс Пардю за изгонения руски дипломат: За такива действия не е нужен...
Военното аташе на Русия в София Василий Сазанович беше изгонен от страната заради шпиджеймсонаж. Чуха се обвинения, че София е действала по поръчение на Вашингтон. Ето какво казва по този повод пред „Дойче Веле“ бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю

 

– Българското министерство на външните работи твърди, че Сазанович е събирал информация за участието на военни от САЩ в учения в България. Какво знаете Вие по въпроса?

– След като САЩ четири години загърбваха конфронтацията с режима на Путин, руското разузнаване напоследък стана все по-агресивно в събирането информация срещу членове на НАТО. Така например наскоро беше установено, че руснаците провеждат голяма кибератака срещу няколко американски правителствени институции във Вашингтон.

Очаквам администрацията на Байдън да бъде много по-активна в противодействието си на атаките на Кремъл срещу западната демокрация.

Нормално е и се очаква България като член на НАТО да предприеме действия срещу Русия, когато бъде доказано, че Москва събира в България разузнавателни данни за друг член на НАТО – САЩ.

– Руски официални лица обвиниха България, че изпълнява поръчки на други държави. Очевидно имат предвид САЩ. Смятате ли, че София действа по поръчение на Вашингтон?

– Не знам дали българското или американското контраразузнаване са успели да заловят руското разузнаване, когато е събирало информации в България. Предполагам, че САЩ биха информирали България, ако научат за операции на руското разузнаване в страната. И че България ще предприеме съответните действия, за да защити една държава членка на НАТО. За такива действия не е необходимо да се оказва натиск.

– Как очаквате да се развиват отношенията между България и САЩ под управлението на новия президент Джо Байдън? Какво, според Вас, е отношението на новата администрация към Бойко Борисов и ГЕРБ?

– Джо Байдън има натрупан голям опит по балканските въпроси и аз очаквам, че неговата администрация ще се ангажира на Балканите повече, отколкото се ангажираше Тръмп. Хора като мен, които са загрижени за сериозния упадък на демокрацията в България, със сигурност се надяват, че президентът Байдън ще се върне към политика, която поставя много по-сериозен акцент върху защитата и развитието на демокрацията в България и в другите страни от региона.

 

Последни новини

Волгин: Не слушайте соросоидните анализатори

Трябва да излизаме извън моделите, които ни задават говорещите глави от телевизора, подчерта Петър Волгин в предаването „Политически НЕкоректно“  Ако наистина искаме нещо в България...

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...