Д-р Маджаров: Не става дума за нов щам, а за мутация на вируса, няма място за паника

BIG5 ПРОФИЛ Д-р Маджаров: Не става дума за нов щам, а за мутация на...
Проф. Андрей Чорбанов: Най-вероятно новата мутация вече е в България

 

„Нямаме необходимост от паника. Видоизменя се вирусът, не е нов щам, а мутация на вируса. Не се съобщава за драстично по-тежко протичане или по-голяма смъртност. Да посрещнем спокойно новината, защото това ми прилича повече на политика“. С тези думи се обърна от ефира на Нова телевизия шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По отношение на ваксините и готовността на българите да се ваксинират, той бе лаконичен: Ние имаме по-особена народопсихология. Надявам се процентът на желаещите да се ваксинират да бъде по-висок. Със сигурност той ще бъде по-голям.

Д-р Маджаров смята, че освен ваксините, лекарствата като възможност за борба с пандемията не трябва да бъдат пренебрегвани.

„Доста медикаменти бяха нарочени за ефективни срещу коронавируса. Това е състезание в две успоредни писти – създаването на ваксини и ефективна терапия. Важно е да се намери лек за тази епидемия, защото това е начин да бъде управлявана. Аз съм на мнение, че не трябва да се пренебрегват изследванията за ефективни лекарства срещу Ковид-19“, подчерта председателят на БЛС.

Новият щам коментира и проф. Андрей Чорбанов от БАН в ефира на Нова телевизия. Според него е малко вероятно новият щам да бъде боледуван като нова болест. „Вирусът постоянно се изменя, най-много се променя така нареченият спайк протеин, чрез който той се закрепя в организма ни. Промяната е в начина, по който влиза в клетките, а не в това, че е по-смъртоносен. Това, че ще се заразят повече хора, не означава, че това ще доведе до повече смъртни случаи“, коментира той.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Няма как да се скрием от новата мутация на Ковид-19. Вероятно вече я има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, тя няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави“, заяви проф. Чорбанов.

„Има няколко протеина, които изграждат структурата на Ковид-19. Има един по-голям, с който вируса се адаптира, за да прониква по-лесно в организма“, поясни Чорбанов.

Той бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам.

„Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил“, каза още той.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често.

Що се отнася до това дали ваксините ще са ефективни за новия щам, той заяви, че те са изградени на базата на спайк протеина. В момента се говори за мутация, а не за нов щам на вируса, ако трябва да сме точни. Тази мутация го прави по-адаптивен, категоричен е имунологът.

Професорът заключи, че в света смъртността от Ковид-19 започна да намалява. „Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още  имунологът.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...