Агенцията по лекарствата на ЕС одобри употребата на Covid-ваксината на Pfizer и BioNTech

BIG5 АКТУАЛНО Агенцията по лекарствата на ЕС одобри употребата на Covid-ваксината на Pfizer и...
EMA препоръча да се предостави условно разрешение за пускане на пазара на коронавируната ваксина на Pfizer Inc. и BioNTech SE за употреба при хора над 16-годишна възраст

 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри използването на ваксината срещу Covid-19, която беше разработена съвместно от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, разрешавайки на ЕС да започне ваксинациите в рамките на една седмица, съобщава БНР.

Ваксината е ефективна и срещу установения във Великобритания нов щам на коронавируса, заяви изпълнителният директор на германската компания „Байонтех“ Угур Шахин.

EMA препоръча да се предостави условно разрешение за пускане на пазара на коронавируната ваксина на Pfizer Inc. и BioNTech SE за употреба при хора над 16-годишна възраст. Становището на EMA е отправна точка за разрешаване от страна на Европейската комисия на използването на ваксината

„Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на ЕС безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество. Работата ни обаче не спира дотук. Ще продължим да събираме и анализираме данни за безопасността и ефективността от тази ваксина за защита на хората, които приемат ваксината в рамките на ЕС“, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

„Препаратът ще бъде на разположение на всички 27 страни членки по едно и също време“, категорична е Кук. Тя подчерта, че в момента няма доказателства, които да показват, че тази ваксина няма да е ефикасна срещу новия щам на коронавируса, открит във Великобритания.

Европейският лекарствен регулатори допълни, че употребата на Covid ваксината при бременни жени трябва да се решава за всеки отделен случай.

EMA не разполага с достатъчно данни от клиничните изпитвания на компаниите относно потенциалните рискове при бременни жени, заяви на брифинг Харалд Енцман, председател на Комитета по хуманни лекарства към EMA (CHMP). Агенцията може да промени препоръката си, ако стане налична повече информация, допълни той.

„Ще работим на коледните празници, така че ваксината да стигне до всяка страна в Европейския съюз и ваксинирането да започне без забавяне“, увери директорът на BioNTech – Угур Шахин.

ЕС се е договорил да плаща по 15,50 евро за една доза от ваксината, сочи вътрешен документ, цитиран от Ройтерс.

Междувременно Интерпол предупреди, че доставките на ваксината до всички точки на Европа крие риск от покушения. „Очакват се кражби, влизане с взлом в складови помещения и нападения над камиони, превозващи ваксината“, заяви в интервю за германската преса Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

След като получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA), последната стъпка е ваксината да бъде одобрена от Европейската комисия, което се очаква през следващите дни. ЕК обикновено следва съветите на EMA, напомня Ройтерс.

Подготовката за пускането на ваксината идва в момент, когато беше идентифициран силно заразен нов щам на коронавируса във Великобритания, което предизвика хаос в целия европейски регион, като редица страните прекъснаха връзките с Обединеното кралство и нарушиха търговията преди коледните празници.

Пандемията от Covid-19 вече уби около 470 000 европейци и набира темпо през зимните месеци, което доведе до допълнителен натиск върху европейските икономики. Много правителства наложиха по-строги ограничения върху домакинствата, за да се опитат да ограничат втора вълна от инфекции и да избегнат пренатоварване на здравните системи.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече определи началото на съвместната ваксинация в ЕС да започне през периода 27-29 декември.

Държавите от Европейския съюз, включително Германия, Австрия и Италия, заявиха, че планират да започнат ваксинации от 27 декември, тъй като Европа се опитва да догони САЩ и Великобритания, където използването на Covid-ваксината започна по-рано този месец.

Студенти медици, пенсионирани лекари, фармацевти и войници са включени в европейска безпрецедентна по мащаб кампания за ваксинация.

Поетапният подход на имунизация означава, че здравните работници и възрастните жители на старческите домове са приоритетни за първоначални ваксинации, като повечето национални ваксинационни схеми могат да достигат до широката общественост най-рано към края на първото тримесечие на 2021 г.

Целта на 27-членния ЕС е да покрие чрез ваксинация 70% от общо 450 милиона европейци.

Последни новини

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...

От Русия: САЩ преминаха всички граници

 Русия е длъжна да отговори на действията на САЩ. Това заяви заместник – председателят на руският комитет по външните работи Владимир Джабаров, цитиран от...

Божков: ВКС призна “Българско лято” за законна политическа сила

Решението за регистрацията е окончателно ВКС отхвърли поредният опит на #хунтата да спре промяната.Българско лято вече е законна политическа сила. #БъдетеЗдрави #БъдетеСмели Това написа бизнесменът Васил Божков след...

РЕШЕНО! За БСП гласувате с номер 4, за ГЕРБ с номер 28, за ДПС с 9

Вижте изтеглените жребии в ЦИК  Централната избирателна комисия тегли жребия за номерата на партиите в интегралната бюлетина за парламентарните избори. За пръв път той се...