“Монд”: Децата на Кремъл стават все по-могъщи

BIG5 АНАЛИЗ “Монд”: Децата на Кремъл стават все по-могъщи

Приближени на Путин формират династии начело на големи държавни компании и на администрацията

 

Тенденцията не е напълно нова, но се засилва – могъщите в Русия, приятели на президента Владимир Путин, които стоят начело на големи държавни компании или на важни постове в администрацията, назначават наследниците си на водещи постове в страната.

Назначенията на синовете и дъщерите – на възраст между 30 и 40 години, не са тайна. Достатъчно е човек да се порови в административни документи, макар те да не са прозрачни на първо четене, пише кореспондентът на френския в. “Монд” в Москва Беноа Виткин, цитиран от 24chasa.bg.

В средата на ноември “Новая газета” публикува дълга статия за последното “напредване” на децата на елита към върховете, допълва изданието.

В този списък са наследниците на Михаил Фрадков – бивш премиер, бивш шеф на външното разузнаване и шеф на оръжейната компания “Алмаз-Антей”. 42-годишният Пьотър е назначен за председател на управителния съвет на Промсвязбанк, водеща държавна банка в оръжейния бизнес. А 39-годишният Павел се присъедини към президентската администрация.

Виктор Хмарин, на 42 г., син на приятел от детството на Путин, който след това става консул на Сейшелите, пое “Русхидро” – гигантската държавна водноелектрическа компания.

Сергей Матвиенко, син на председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и бивш губернатор на Санкт Петербург, влезе в бизнеса, след като дълго време работи като вицепрезидент на държавната банка VTB. Фирмата за комунални услуги, която той създаде, зависи изцяло от обществени поръчки.

След членовете на първия кръг следват още десетина имена. Официалните задължения, които децата им изпълняват, имат нещо общо: позициите предполагат власт и отговорност и винаги са много добре платени, отбелязва Виткин.

“Това е феодално наследство – коментира политологът Фьодор Крашенинников, добър познавач на руския елит. – Онези, които са в обкръжението на лидера, получават правото да разделят страната. Повечето от тях не се стремят към официални постове, но политиката и бизнесът са толкова преплетени, че именно те се оказват най-влиятелните хора в страната, към които се обръщаме да решават проблеми. Сега тези правомощия могат да бъдат предавани по наследство, както се прави от саудитските принцове или “червените принцове” на китайския режим.”

Повечето наследници се присъединяват към крупни държавни или полудържавни корпорации. Игор Сечин, бивш помощник на Путин, който отлави “Роснефт”, направи сина си Иван вицепрезидент на нефтената компания. А дъщеря му се омъжи за сина на главния прокурор Юрий Ковалчук, отдавнашен партньор на президента и шеф на банка “Россия”, съдейства синът му Борис да оглави “Интер РАО” – най-големия холдинг за електрическа и топлоенергия в страната.

Не всички близки до елита следват пътя на бизнеса или политиката, но почти всички негови възрастни членове имат потомци в стратегическия сектор, обобщават през 2019 г. авторите на доклада на Полския институт за международни отношения по темата “Кремълските деца”.

Често, след като завършат училища или университети на Запад, наследниците намират своето място в руската кланова система и са готови да заместят родителите си. За последните може да бъде много полезно да се разпредели капиталът между членовете на семейството, за да се заобикалят европейските и американските санкции.

В бившия СССР децата на ръководителите също бяха привилегировани, но разликата е колосална, казва Крашенинников.

“Монд” припомня, че бивша гимнастичка, често представяна за любовница на Путин, получава 9 млн. евро годишно за работата си в медийния холдинг. Възникването на такива династии укрепва целостта на системата и верността на нейните членове.

Според Крашенинников перспективата за евентуална смяна на властта в Кремъл през 2024 г. обяснява удвоената алчност на представителите на руския елит.

“Те осъзнават, че собствеността им, с изключение на сметки в чужбина, е фиктивна и може да им бъде отнета за миг”, смята политологът. “Дори някой от тази управляваща група да замести настоящия президент, това няма да означава никаква гаранция за безопасност”, твърди още той.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...