Радев: Страната ни трябва да съхранява интелектуалния си капацитет и творчески хоризонт

BIG5 АКЦЕНТИ Радев: Страната ни трябва да съхранява интелектуалния си капацитет и творчески хоризонт

 

Награждаването на Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева носи заряда на силното послание да ценим завоеванията на нашата наука и изкуство, постигнати с труд, всеотдайност, талант и новаторска дързост. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония на „Дондуков“ 2, на която удостои тримата изтъкнати българи с Почетния знак на президента.

 

Доц. Въто Христов, Александър Балкански и Мария Колева бяха отличени в знак на признателност към техния значим принос към българската наука, култура и творческа традиция. Те бяха удостоени с президентското отличие след предложения, направени от инициативни комитети, неправителствени организации и граждани.

По време на церемонията държавният глава Румен Радев изтъкна, че страната ни има нужда да съхранява както икономическата си жизненост, така и своя човешки потенциал, интелектуалния си капацитет и творчески хоризонт.

„В продължение на десетилетия тези наши сънародници доказваха и продължават да демонстрират високи професионални постижения, посветени на напредъка на цялата нация.

Високите им достижения на всеки в неговата област се превърнаха в пример за техните многобройни възпитаници и последователи, издигнаха авторитета на страната ни“, заяви държавният глава и подчерта, че успехите на тримата отличени професионалисти, макар и в различни сфери, са обединени от тяхната патриотична посветеност и от отговорността им към духовната жизненост на обществото.

 

Доц. Въто Христов беше отличен заради своята изследователска и приложна дейност, свързана с разработване и внедряване на промишлени технологии в областта на селското стопанство. Активният му принос е основно в сферите на животновъдството и пчеларството.

По думите на държавния глава доайенът Александър Балкански е успял да изгради уникална българска школа в цирковото изкуство, съчетаваща риск с бляскав спектакъл. Трупата „Балкански” е завладяла многомилионна световна публика, демонстрирайки нови върхове на човешките възможности в един екстремен естетически спектакъл.

Мария Колева е изтъкнат културен деец, артист, вокален педагог и общественик, посветила 40-годишния си професионален творчески път на фолклорното изкуство. Името й е свързано с яркото интерпретиране на българската народна песен и с популяризирането на музикалния фолклор в страната и на международната сцена.

Благодарност от името на отличените изказа Александър Балкански. „И аз, и наградените ще продължим в своя живот да даваме всичко за просъществуването на всяко едно от нашите дела. Лично аз съм посветил своя живот на цирка и ще направя всичко възможно, както преди три десетилетия българският цирк беше на световно ниво, да бъде и в бъдеще“, заяви Александър Балкански.

 

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...