Руските служби: „Разследването“ на Навални е провокация

BIG5 АКЦЕНТИ Руските служби: „Разследването" на Навални е провокация
Изпълнението не би било възможно без организационната и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби

 

Разследването на отравянето на Алексей Навални е планирана провокация, съобщава Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация.

„Така нареченото „разследване“, публикувано в интернет от Навални за действията, за които се твърди, че са предприети срещу него, е планирана провокация, целяща дискредитиране на ФСБ на Русия и служителите на федералната служба за сигурност, чието изпълнение не би било възможно без организационната и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби“, – се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

Според руските служби, телефонният разговор, който Навални разпространи с видео, е фалшив. Беше организиран одит, според чиито резултатите ще бъде дадена процесуална оценка.

„Използването на метода за заместване на абонатен номер е добре позната техника на чуждестранни специални услуги, предварително тествана повече от веднъж в антируски кампании, което дава възможност да се изключи възможността за идентифициране на реални участници в разговора“, се посочва в съобщението на ФСБ.

„Разследването“ на Навални

Навални, паралелно с американския телевизионен канал CNN, немското списание Spiegel и порталът Bellingcat , който е известен с антируски конспиративни статии, публикува материали миналата седмица, твърдейки, че знае имената на осем „офицери от ФСБ“, които според него са се опитвали да го отровят многократно, но неуспешно, съобщава РИА Новости.

Според Навални, офицери от ФСБ са го следвали до руските региони, включително до Новосибирск и Томск. В същото време няма доказателства тези хора да са извършили някакви конкретни действия, довели до отравяне.

Авторите на „разследването за отравяне“ са служители на Bellingcat, който многократно публикува антируски материали послучая с катастрофата на малайзийския полет MH17 в Донбас и случая със Скрипал. Тези изявления бяха отричани от руските власти.

Руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпроса за разследването на Навални по време на годишна пресконференция, нарече тези публикации не разследване, а „легализация на работата на американските специални служби“ и добави, че това означава, че Навални се ползва с подкрепата на американските специални служби. „И ако така е, тогава специалните служби, разбира се, трябва да се грижат за него“, добави Путин.

Последни новини

ЕП дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ по казуса за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър   Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия...

„Галъп“: Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

 Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща...

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...