България възобновява полетите от Великобритания

BIG5 АКТУАЛНО България възобновява полетите от Великобритания

Първият редовен полет от Лондон до София излита утре в 17:00 часа

 

Днес България възобнови полетите от Великобритания и Северна Ирландия, като пристигащите от там пътници ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина, съобщава БНР. В готовност да прибира наши сънародници е и правителственият самолет „Еърбъс“, стана ясно на съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. Оказва се пълно съдействие на блокираните българи в Обединеното кралство.

Премиерът разпореди пълна мобилизация по прибирането на българите от Великобритания:

„Да могат всички български граждани да бъдат прибрани в родината си, така както при първата вълна на епидемията, спомняте си, включително и правителственият „Еърбъс“ отиде да прибере хора. В случаят цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха, висенето по границите на наши сънародници“.

При пристигането на летищата сънародниците ни ще бъдат изследвани с антигени тестове и ще се поставят под карантина, а от 1 януари ще се изисква PCR тест. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни:

„Антигенни тестове, с които да придобием ясна представа, че те не са носители на този вирус. И също така тези граждани да бъдат поставени под 10 дневна карантина за по-голяма сигурност на всички българи ,които в момента са в България…След Нова година въвеждаме изискването за представянето на PCR тест, каквито са и препоръките на ЕС. PCR тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на човека на територията на България“.

Министърът на външните работи докладва, че посолството ни в Лондон оказва пълно съдействие на наши сънародници, но прибирането е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави.

Представители на посолството са оказали помощ на чакащите на границата при Дувър българи, осигурили са храна и вода на бедстващите там, осъществили са контакт с местните власти в опит да облекчат ситуацията, но има и още наши сънародници в затруднение:

Българи, които са напуснали квартирите си, тъй като са с прекратени трудови договори, студенти, които поради усложнената ситуация там са помолени да напуснат общежитията – които са наистина в трудна ситуация. Те де факто няма къде да живеят там“.

Полетите от Великобритания ще кацат на големите летища София, Пловдив, Варна, Бургас, като министърът на транспорта призова да не се извършват несъществени пътувания.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Въпреки, че границата между Великобритания и Франция вече е отворена, на опашката преди британския граничен пункт Дувър остават 350 камиона с български шофьори.

Тези хора няма да могат да се приберат в България до Бъдни вечер, заяви пред БНР изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Според него за други над 100 шофьори, чиито камиони са по паркинги, е осигурена възможност да се приберат тази вечер със самолет:

„Полетът, който има желание, той ще си го заплати, но ние като организация сме поели ангажимент по самото организиране на полета. Към момента имаме някъде към 80-90 души, до 150 сигурно ще се напълни самолетът“.

Първият редовен полет на „България Ер“ от Лондон до София ще излети на 24 декември, в 17 ч. от летище „Хийтроу“, съобщават от Министерството на външните работи

Полетът е предвиден за утре с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището.

50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на „България Ер“ те ще се приберат първи, като ще им бъдат предложени билети на преференциални цени.

Последни новини

Петър Кънев: Разпиляването на гласове е безсмислено и вредно

„България има нужда рестарт. След 12 години управление на една политическа сила, която се срасна тотално с властта, страната ни не може да продължи...

Явор Божанков: Данните на bTV, че половин мандат не съм бил на работа, се потвърдиха като фалшиви

За разпространението на фейк новини няма виновни, както всичко в България - принципът е един и същ  „bTV разгласи неверни данни. Така им ги дали услужливо...

Ицо Хазарта: Не е честно парите за музиканти да са по равно

 Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Това коментира във фейсбука си изпълнителят Ицо...

Прокурор Кирилова: Индийски гражданин е задържан за 72 ч, след като застрашил полет на „Ер Франс“

 Индийски гражданин е задържан за 72 часа след като снощи е застрашил сигурността на полет на "Ер Франс". Това каза пред журналисти на летище...