Проф. Костадин Ангелов: Ваксините пътуват за България, на 27 декември започва ваксинирането, ще победим COVID-19

BIG5 АКТУАЛНО Проф. Костадин Ангелов: Ваксините пътуват за България, на 27 декември започва ваксинирането,...
Заявките за ваксинация ще се подават при личните лекари

 

Ваксините пътуват в момента за България и ще са в страната или на 25 декември вечерта, или на 26-ти сутринта. На 27 декември започва ваксинирането у нас. Това каза в „Лице в лице“ по bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му, има вероятност той да е първият ваксиниран, но това ще се реши ден по-рано от ваксинационния щаб. В първата фаза от ваксинирането дози ще получат хората на първа линия – лекари, фармацевти, стоматолози и пр. Втората фаза включва държавните служители, а във фокуса на третата фаза ще са възрастните хора, поясни здравният министър.

„Искам да избягам от говоренето за фирми и конкретни ваксини, искам да говорим за принципите на ваксинирането. Това е пътят за победа над COVID-19. Българските граждани ще имат достъп до същите ваксини, до които имат достъп всички европейски граждани“, подчерта той и обяви, че в дните между Коледа и Нова година ще се проведе мащабна информационна кампания.

По думите на здравния министър всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще може да го направи. Това обаче най-вероятно ще стане в следващите месеци, а заявки ще се подават при личните лекари, които от своя страна ще преценяват дали даден пациент има противопоказания за поставяне на ваксината.

„Първата ваксина, която е излязла, е показана за лица над 16 години. Кратката характеристика и информацията за пациента отговаря на всички въпроси. Вече няма място за страх“, увери проф. Ангелов.

„Няма място за страх вече. Със сигурност всяка ваксина може да предизвика някаква реакция, тъй като съдържа биологични агенти. Затова на всяко място, където се поставят ваксини, ще има линейка на Спешна помощ, за да се окаже помощ при нужда. Броят на желаещите да се ваксинират расте. Незнанието поражда страхове. Нека хората бъдат спокойни, ваксини ще има за всички желаещи“, увери здравният министър.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

От разговора с него стана ясно още, че ваксината предпазва и от новия щам на COVID-19, заради който България временно спря полетите от и до Великобритания. По-рано през деня обаче заповедта беше отменена, а Ангелов обясни, че по-рано информацията за новия щам е била оскъдна, а сега се знае, че той протича не по-различно от разпространената вече инфекция.

„Информацията, която имаме е, че този вирус може да се контролира по начина, по който се контролира и сега. Препоръките са, че трябва да се разрешат пътуванията между държавите. Трябва да се въведе представяне на PCR тест 72 преди пътуването и разбира се този пътуващ човек да се постави под 10-дневна карантина. Тъй като в момента са празници, ние не можем да оставим българските граждани в Англия. Ние трябва да покажем цялата грижа“, обясни здравният министър. Той не даде конкретика – кога ще бъдат разхлабени мерките, като заяви, че всичко зависи от темповете, с които се разпространява заразата.

Междувременно Министерството на здравеопазването публикува листовките на ваксината на „Пфайзер“/„Бионтек“:

Утре, на Бъдни вечер, Националният оперативен щаб ще проведе редовния си брифинг, за да запознае общността с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Очаква се една от темите да бъде и за предстоящото в неделя ваксиниране, тъй като пред медиите ще застане и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Сред останалите участници в пресконференцията, която ще се проведе в сградата на Министерски съвет, ще бъдат министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, маг. фарм. Богдан Кирилов, както и членове на Националния оперативен щаб.

Последни новини

Сергей Лавров: Covid-паспортите в ЕС означават насилствена ваксинация

 Москва се надява, че решението за въвеждане на ваксинационни паспорти в Европейския съюз няма да доведе до дискриминация на гражданите на Русия. Това заяви...

Почина Клара Маринова

 Топ телевизионерката и любимата водеща на зрителите от времето на соца Клара Маринова е починала, пише Lupa.bg. Журналистката е претърпяла операция на коляното миналата година,...

Радев: Свободата и справедливостта никога не се дават даром

Тази сутрин, заедно с хиляди българи, се поклонихме пред подвига на връх Шипка. 3 март е ден за почит и единение около историческата истина,...

Герхард Шрьодер и бивша австрийска външна министърка номинирани за шефове в „Роснефт“

 Бившата външна министърка на Австрия Карин Кнайсъл и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер са номинирани за независими директори в съвета на директорите на...