Кирил Ананиев: Бюджет 2021 може да издържи цялата година, независимо кой управлява

BIG5 АКЦЕНТИ Кирил Ананиев: Бюджет 2021 може да издържи цялата година, независимо кой управлява
С мерките на правителството ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, твърди финансовият министър

 

Финансовият министър Кирил Ананиев е човекът, изработил 35 бюджета на държавната хазна. Справяме ли се с кризата или твърдо позитивният отговор на този въпрос би бил прекалено арогантен и лицемерен? Вижте отговорите на най-важните въпроси за Бюджет 2021 от финансист номер 1, специално за предаването на БНТ „Бизнес.БГ“.

Бюджетът по нищо не се различава от философията на останалите бюджети на страната и това е разбираемо, защото в него са включени всички политики и програми на правителството, обясни Ананиев.

По думите на финансовия министър, това, което е различно в бюджета за 2021 година, са мерките, които се предприемат срещу пандемията от коронавируса.

Въпроси като работата, заплатите, социалните мерки, подкрепата на бизнеса – чрез тяхното решаване трябваше не само да гарантираме изпълнението на мерките, но и финансовата стабилност на държавата, обясни министърът.

По същество този бюджет няма много алтернативи, защото и пред обществото, и пред работодателите, и пред синдикатите стоят едни и същи проблеми, които трябва да решаваме.

С мерките на правителството ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, както е с 60 на 40, каза още министър Ананиев.

Ако мерките не съществуваха, щяхме да сме на равнището на западноевропейските държави, където дефицитите в бюджетите са над 10%. При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС, подчерта финансистът.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Искам да ви уверя, че независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 година, ако стане по-страшна пандемията, категоричен е Ананиев.

Финансист номер 1 коментира и приемането на България в еврозоната.

Подкрепям управителя на Българската народна банка, който спомена, че от 1 януари 2024 г. може да станем член на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, ние ще влезем най-късно на тази дата, каза в заключение финансовият министър.

 

Последни новини

Горбачов: Наложително е Путин и Байдън да се срещнат

Най-важното е да бъде избегната ядрена война, подчерта последният съветски лидер  Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес руския държавен глава Владимир Путин...

Проф. Георги Михайлов: Качествата на руската ваксина са много добри, според най-голямото медицинско списание в света

БСП има всички възможности на тези парламентарни избори да бъде първа политическа сила  „Всяка държава в условия на извънредно законодателство може да сключи договори с...

Франция срещу американския либерален екстремизъм

Френският президент и неговото правителство посочиха мазохистичните политики на идентичността от американските академии като заплаха за целостта на Франция и фундаменталната ценност на републиката...

Идва моментът на нашето свободно волеизлияние

Ваксинация под формата на такъв прочувствен художествен спектакъл не сме имали. Очакваме съвсем скоро правителството да поръча и песен на звездите на българската естрада...