ЕС и Великобритания сключиха сделка за Брекзит

BIG5 АКЦЕНТИ ЕС и Великобритания сключиха сделка за Брекзит
„Даунинг стрийт“ 10: Изпълнихме всички обещания, дадени на британската общественост

 

„Имаме сделка“, съобщиха на пресконференция Урсула фон дер Лайен и преговарящият  за Брекзит Мишел Барние. Информацията бе потвърдена от „Даунинг стрийт“ 10, съобщава „Сега“.

Търговското споразумение ще влезе в сила на 1 януари 2021. Фон дер Лайен и Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения за движението на гражданите на ЕС.

В прессъобщение британското правителство обяви: „Тази сделка изпълнява всички обещания, които бяха дадени на британската общественост на референдума през 2016 г. и на изборите миналата година. Възвърнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговия и води за риболов.“

Преди четири години и половина Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС. Споразумението е факт само седмица преди края на преходния период за Брекзит на 31 декември и след цяла нощ преговори. Според източници, които следят преговорите, текстът на сделката и свързаните с нея приложения обхващат около 2000 страници.

Насрочената за 11.00 ч. пресконференция на премиера Борис Джонсън се забави, а причината бе в доизглаждане на някои текстове относно риболовните квоти, за които Великобритания и ЕС не могат да постигнат консенсус.

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита или квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери – от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката. „Връщаме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговията и нашите риболовни води“, се отбелязва в съобщението на правителството.

Политическият анализатор Джордж Паркър каза за в. “Гардиън“, че това е “първата търговска сделка в историята, при която бариерите се вдигат, а не се спускат. Въпреки това е чудесна новина за бизнеса след месеци на несигурност и предоставя платформа за сътрудничество с ЕС в бъдеще“.

По време на преговорите обаче се появиха редица проблеми, които потвърждаваха перспективата за Брекзит без сделка. Основните разногласия се въртяха около правата за риболов и така наречените “равни условия“ – мерки за предотвратяване на нелоялна конкуренция чрез намаляване на стандартите или използване на държавни субсидии. Премиерът Борис Джонсън призна, че Брекзит без сделка “може да доведе до тежък период в началото“, но и че Великобритания ще се справи и при такъв сценарий.

Дори и при споразумение за свободна търговия, премахващо всички или повечето мита за стоки, които се търгуват между Обединеното кралство и ЕС, Хилари Бен, председател на комитета за Брекзит към британския парламент, каза за Би Би Си, че износът за Европа ще бъде по-сложен след 1 януари, отколкото е бил досега. “Притесняваме се какво ще се случи, ако в Дувър се появят камиони, които нямат правилната документация. Не е необходимо много, за да се стигне до нови задръствания. Всички се надяват, че няма да се повторят сцените, на които станахме свидетели през последните няколко дни, но това ще зависи от документите и потока от превозвачи, а онези бизнеси, за които никога не се е налагало да се попълват митнически декларации, ще трябва да работят с нови системи. Информационните технологии бяха доставени много късно, не е налице цялата инфраструктура и има недостиг на специалисти, които да дадат експертни съвети какво трябва да се прави“.

Той също така смята, че дебатът за отношенията между Великобритания с ЕС ще продължи много след 1 януари.  “Дебатът, който ще остане в британската политика, ще бъде какви отношения искаме да имаме в бъдеще с нашите съседи.
Надявам се да останем възможно най-близки. Подозирам, че това няма да е краят на преговорите с ЕС, ще има много неща, които да се обсъждат през следващите месеци и години“.

Министърът по конституционните въпроси на Шотландия Майкъл Ръсел изрази в Туитър съвсем не без основание възмущението си: “Цинизмът и некомпетентността на правителството на Джонсън са перфектно илюстрирани от заглавията в таблоидите снощи. По този начин се крие истината за пълна му неспособност да се изпълни задачата, за която те твърдяха, че вече е изпълнена“.

Поради липсата на време споразумението няма да бъде ратифицирано от Европейския парламент, както се предвиждаше. То ще бъде постепенно одобрявано от 27-те страни-членки. От британска страна правителството ще отнесе въпроса към парламента.

 

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...