Тестове на „Балкански поток“, първите количества газ стигнаха от България до Сърбия

BIG5 АКЦЕНТИ Тестове на „Балкански поток“, първите количества газ стигнаха от България до Сърбия
В началото по тръбите ще тече предимно руски газ, но в бъдеще ще може да се доставя и от други източници

 

В момента се тестват системи за автоматизация и управление, проверяват се диспечерски станции, клапани, оптика и захранване, за да се види как ще функционира „Български поток“, когато по него тръгне синьо гориво към Сърбия на 30 декември, съобщи в. „Новости“, цитиран от БГНЕС.

По този начин един от най-важните проекти, който укрепва икономическото и геостратегическото положение на Сърбия, най-накрая ще влезе в експлоатация, констатира сръбското издание.

Когато газът официално тръгне по сръбските магистрални тръби от Зайчар до Хоргош, Сърбия на практика ще бетонира енергийната си сигурност и се създават предпоставки цената на синьото гориво да бъде по-благоприятна за икономиката и населението.

Това потенциално ще доведе до увеличаване на привлекателността на западната съседка на България за инвеститорите, което води до растеж на икономиката и индустриалното производство.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

В началото по тръбите ще тече предимно руски газ, но в бъдеще ще може да се доставя и от други източници. Газопроводът ще бъде двупосочен, което означава, че Сърбия ще получава енергия и от България, и от Унгария.

„Тръбите на интерконекторите на българската и унгарската граница са пълни с газ и в ход е провеждане на тест на всички системи, необходими за надеждна и непрекъсната работа на газопровода, който е част от вътрешната газотранспортна система на Сърбия“, заяви за “Новости” Душан Баятович, генерален директор на „Сърбиягаз“.

Той каза, че газопроводът, в съответствие с казаното от сръбския президент Александър Вучич, ще бъде готов за оперативна работа на 30 декември, а от 1 януари Сърбия вече ще получава газ откъм България.

Сръбският магистрален газопровод с дължина 403 километра се простира от Зайчар до Хоргош.

БГНЕС припомня, че „Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. В официалните документи той се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“ паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името “Балкански поток” за газопровода беше предложено от министър-председателя Борисов. Беше отбелязано, че газопроводът трябва да бъде завършен до декември.

„Турски поток”, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропусквателната способност на газопровода от 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Последни новини

Защо в Германия искат да премахнат думата „раса“ от конституцията

Управляващите в Германия търсят мнозинство за прокарване на поправка думата "раса" да бъде извадена от конституцията и да бъде заменена със забрана за дискриминация...

И структурите във Враца скочиха срещу Слави: Разочаровани сме! Има задкулисие!

Защо никой не ни попита кой да застане начело на листата в областта? И защо от медиите научаваме кой е водачът ни и кой...

Мариус Куркински: Преходът беше брутален и зверски планиран – съсипа пролетариата и роди измекяри

„На 40 нямах усещане, че имам собствен живот – съществувах заради театъра и той беше всичко за мен. Бях подчинил съществуването си на него....

Сенатът на САЩ гласува икономическия пакет от 1,9 трилиона долара за възстановяване на американската икономика

Окончателният законопроект включва еднократни плащания в размер на 1400 долара на много американци  Американският сенат в събота прие плана за облекчаване на икономическата и здравна...