Ваксините пристигнаха, първият имунизиран ще е министър Ангелов

BIG5 АКТУАЛНО Ваксините пристигнаха, първият имунизиран ще е министър Ангелов

 

Ваксините срещу коронавирус пристигнаха пред централния вход на Центъра по заразни и паразитни болести. Имунизацията започва в неделя.

 

9500 дози са разположени в „Бул био“, започва и логистиката по доставка в 6-те региона в страната. Това каза здравният министър Костадин Ангелов, след като пристигнаха първите дози с ваксината.

През януари се се очакват още дози, за да се достигне до 62 хиляди бройки.

„Първият ваксиниран ще е здравният министр Костадин Ангелов“, обяви самият той на брифинг.

В три града в страната ще започне имунизацията утре – София, Пловдив и Бургас. Следващите области ще се включат на 28 декември.

Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, каза Ангелов.

45 хиляди са желаещите за ваксинация. Това са около 33%. Има постоянно заявки от различни структури, желанието за ваксинация нараства, стана ясно от брифинга тази сутрин.

Ще се насочи сериозно внимание и към домовете за възрастни и да се изпълняват фазите по имунизация синхронно.

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, както и от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната.

В заповедта на здравния министър ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

Източник: Факти

Последни новини

Румен Петков: Тези избори са на живот и смърт

 Всички избори са важни. Но днес повече от всякога трябва да знаем, че тези избори са на живот и смърт. 120 хил. българи миналата...

Илияна Йотова: Нито веднъж не съм се съмнявала в подкрепата на БСП за нашите кандидатури

Корнелия Нинова може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура – на президента Радев, каза Йотова  „За тези четири години от нашия мандат...

Ивaн Гeшeв ce cрeщнa c ръкoвoдcтвoтo нa Кaмaрaтa нa cтрoитeлитe в Бългaрия

Пo врeмe нa рaзгoвoрa бe oбcъдeнa възмoжнocттa зa пoдпиcвaнe нa Мeмoрaндум зa cътрудничecтвoДнес, 25.02.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна...

Борисов ще настоява пред Европейския съвет производителите на ваксини стриктно да спазват договорите

  Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители ще бъдат пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и...