В последния момент ГЕРБ прави промени в комисията по досиетата

BIG5 АКТУАЛНО В последния момент ГЕРБ прави промени в комисията по досиетата

 

Съвсем в края на мандата си управляващото мнозинство ще се опита да направи промени в комисията по досиетата. Опозицията обаче вижда в това в опит то да „намести“ свои хора в нея.

 

Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, свързани с дейността на комисията. Предвижда се съставът й да бъде намален от 9 на 5 души, а изборът да бъде направен в едномесечен срок след влизането в сила на поправките –  тоест до края на мандата на 44-ото НС, който изтича в края на март.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия работи от 2012 г. в настоящия си състав – със 7 души и с изтекъл мандат. Две от местата в нея така и не бяха попълнени от парламента.

В края на 2017 г., след скандал и опит да бъде сменен настоящият председател на органа Евтим Костадинов с Антон Тодоров (тогава депутат от мнозинството), ГЕРБ замрази процедурата по подмяната на комисията по досиетата. Управляващите публично заявиха и намерение за организиране на широка обществена дискусия за съдбата и реформирането й. Всъщност идеите им се свеждаха само до редуцирането на състава й от 9 на 5 души.

„Много драстично се намаляват членовете на комисията, което ще застраши и работата й“, коментира пред „Сега“ Евтим Костадинов. Според него няма как да се получи обективност при взимането на решения от 5-има членове.

В мотивите си към законопроекта от ГЕРБ заявяват, че нямат намерение да закриват или преобразуват комисията, а тя трябва да продължи дейността си като независим орган с по-малък състав – председател, заместник и трима членове. Освен това се предлага правомощието по обявяване на принадлежност на дадено лице да не е еднократен акт, което означава, че при заемане на друга публична длъжност лицето ще бъде проверявано и осветлявано отново. Вносителите на поправките твърдят, че така се елиминира рискът от съдебно спиране на повторното обявяване на принадлежност към ДС, каквато практика имало.

„Комисията по досиетата често се активизира предизборно“, коментираха пред „Сега“ депутати от левицата. „Не разбираме защо толкова се разбързаха с промените в „12 без 5″. Най-вероятно мнозинството ще иска да трудоустрои свои хора в нея“, допълниха те. И припомниха, че отдавна имат позиция какво да се случи с комисията и продължават на настояват за това – да се създаде Институт по национална памет.

От ГЕРБ обаче контрират, че с предлаганите промени решават натрупани проблеми в работата на комисията. Според депутати от мнозинството с намаляването на състава й се предприема и крачка към преобразуването и евентуалното и преминаване към Държавна агенция „Архиви“. Представители на управляващата коалиция обаче не пожелаха да се ангажират с прогноза кой може да оглави органа, който според актуални данни е разкрил повече от 14 хиляди сътрудници на ДС и разузнаването.

източник: Сега

Последни новини

Фалшива новина е, че 100 души са напуснали БСП-Варна

Фалшива новина е, че 100 души са напуснали БСП-Варна, съобщиха от пресцентъра на левицата."В националните медии се тиражират напълно неверни и непроверени информации,  че...

Започва предизборната кампания

 Старт на предизборната кампания. От днес до 2 април партии и коалиции влизат в битката за народния вот. Заради извънредната обстановка големи събирания няма...

2198 са новите случаи на коронавирус

2198 са новите случаи при направени 12 167 проби. Това означава, че положителните са около 18%. 1 638 души са излекувани, починали са 93-ма. В...

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...