Сбогом на „Еразъм“, Европол и европаспортите за кучета – какво се променя за Великобритания

BIG5 АКЦЕНТИ Сбогом на "Еразъм", Европол и европаспортите за кучета - какво се променя...

Дни преди изтичането на периода, след който напусналата Европейския съюз Великобритания напълно ще се е откъснала от него, Лондон и Брюксел успяха да договорят отношенията си.

Документът с обем над 1500 страници спаси двете държави от ситуация, в която от 1 януари нямаше да има яснота за гражданите и бизнеса от двете страни на Ламанша.

Текстът предстои да се публикува, а и да получи одобрение от парламентите във Великобритания и ЕС. Междувременно лидерите в Лондон и Брюксел споделиха основните моменти от него, обобщени от „Ройтерс“ и Би Би Си.

Търговия и работни места

От 1 януари няма да се въвеждат мита или квоти за търговия.

Ще се увеличат проверките по границите – например с проверки за безопасност или митнически декларации. Това значи повече бюрокрация при транспорта на стоки между ЕС и Великобритания.

Няма да има възможност за автоматичен достъп на услуги от едната страна до пазара на другата, ще има промени в режима за обществени поръчки. Ще има промени и в условията за мобилен роуминг.

Няма да се признават автоматично професионални квалификации като тези на докторите, медицинските сестри и архитектите. Остава обаче частично сътрудничеството в области като осигуряването и здравеопазването, за да могат работили на територията на другата страна граждани да запазят осигурителния си статус.

 

Държавна помощ

Последни новини

ЕП дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ по казуса за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър   Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия...

„Галъп“: Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

 Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща...

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...