Директорът на Европол: Има опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус

BIG5 АКТУАЛНО Директорът на Европол: Има опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус

 

Ръководителят на европейската полицейска служба Европол Катрин де Боле предупреди за опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус, предаде ДПА.

В публикувано днес интервю за изданията от германската медийна група „Функе“ Де Боле заяви, че има реална опасност престъпници да се опитат да се възползват от огромното търсене на ваксини.

Тя допълни, че се наблюдават конкретни признаци за подобна активност като например продажба на ваксини в социалните мрежи.

Де Боле предупреди потребителите да бъдат внимателни и допълни, че всеки, който въпреки всичко, реши да рискува с подобни предложения, най-вероятно накрая няма да получи нищо или най-много да получи фалшива ваксина. Последното може да има и сериозни последствия за здравето.

Де Боле изтъкна, че от страна на Европол вече са издадени съответните предупреждения, и призова държавите членки да действат предпазливо.

Властите в отделните страни трябва да са подготвени и за опити за кражба на ваксини, добави тя. Директорът на Европол заяви, че полицейската служба е установила възможни проблемни точки в сигурността на ваксините по отношение на кражбите.

Де Боле отбеляза, че полицейските служби в ЕС работят заедно за охраната на превоза на ваксините.

Полицията в щата Ню Йорк започна разследване по данни за машинации с получаването на ваксини срещу COVID-19, съобщи шефът на щатското министерство на здравеопазването Хауърд Зукър, цитиран от ТАСС.

По думите му става дума за предположения за схема за измама, при която верига медицински заведения по неправомерен начин е получила ваксини срещу коронавируса и после ги е предлагала на частни лица. Подозренията са насочени към веригата „Паркеър“ (Parcare). По данни на агенция Блумбърг тя има шест болници, две от които в град Ню Йорк и става дума за голяма доставка на ваксини на американската компания „Модерна“.

Източник Новини.бг

 

Последни новини

И все пак ще ни “чипарат” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...

Кристиан Вигенин: Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от правителствата на Борисов

3,5 млрд. лева са загубите за България от усвояването на европейските средства от ГЕРБ  "Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите...

Държавата пласира трети поред дълг за тази година

Новият дълг ще бъде в размер на 200 млн. лева  За трети път тази година държавата ще се опита да пласира вътрешен дълг, съобщи Българската народна...