В София, Пловдив и Бургас започва имунизацита срещу Covid-19 у нас

0
299
Close up of doctor's hands vaccinating child

В 10 ч. едновременно в София, Пловдив и Бургас ще започне кампанията по имунизация срещу Covid-19. Ваксината е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание. Първият имунизиран срещу коронавируса у нас ще бъде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ваксинацията ще се извършва от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, Регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и от мобилни имунизационни екипи.

Здравният министър ще бъде първият ваксиниран, като целта е да покаже, че ваксината е безопасна:

„Искаме да покажем, че Европа в един ден, всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението. Аз ще бъда първият ваксиниран българин“, каза министър Ангелов.

Той ще бъде ваксиниран в столичната болница „Св. Анна“, а веднага след него срещу коронавирус ще се ваксинират медици от учебното заведение, които са на първа линия в борбата със заразата. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров също ще бъде след първите ваксинирани. Имунизацията ще му бъде направена в Пловдив.

Ваксинацията на гражданите ще се извършва след подписано информирано съгласие, а след едновременното начало в София, Пловдив и Бургас днес, имунизацията в останалите райони ще започне на 28 и 29 декември.

Източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here