Проф. Ангелов: Очаквам до края на годината да приключим с ваксинационната кампания

0
206

 

„Желаещите да се ваксинират се увеличават с всеки изминал ден, което означава, че разумът започва да надделява над емоциите“, коментира още министърът на здравеопазването

 

Очаквам до края на годината да приключим с ваксинационната кампания и да обхванем 70 % от българското общество. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ на bTV  министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Желаещите да се ваксинират се увеличават с всеки изминал ден, което означава, че разумът започва да надделява над емоциите и, че страхът отстъпва пред надеждата, защото хората разбират, че това е единственото спасение, за да се върнем към нормален начин на живот“, допълни той.

Проф. Ангелов уточни, че противогрипните ваксини са съвместими с тези за COVID-19. Министърът допълни, че според препоръките на специалистите, трябва да минат няколко месеца от оздравяването, за да могат хората да се ваксинират срещу коронавирус.

Бяхме подготвени за по-малко журналисти и избрахме най-голямото помещение, което можеше да има в „Света Анна“, каза той.

Коментарът му беше заради струпването на журналисти тази сутрин по време на ваксинацията.

„Благодаря за интереса на всички медии. Искам да направим силен отбор, с който да продължим да побеждаваме в битката с COVID-19. За мен този интерес беше изключително силен. Бяхме подготвени за по-малко журналисти и избрахме най-голямото помещение, което можеше да има в „Света Анна“ – това беше чакалнята, която преформриахме в манипулационна, за да може да има място за всички. Постарахме се в рамките на по-кратко време – 7-8 минути да приключи моята манипулация и манипулацията на епископ Тихон“, уточни здравният министър.

Той допълни, че според него най-голямото събитие и най-важната новина от днес е подкрепата от Българската православна църква в лицето на викария на Българския патриарх Неофит епископ Тихон.

Проф. Ангелов коментира, че се чувства добре след поставянето на ваксината.

„Беше ми даден телефон за връзка. Аз самият съм свикнал да се самонаблюдавам. Следя си температурата. Няма някакви промени, които да наблюдавам. Включително на мястото на убождането липсва болка. Температурата ми е 36,7 градуса“, посочи той.

Няма никакъв проблем с това бусове за хранителни продукти да возят първата партида COVID ваксини у нас, но следващите доставки ще се извършат с хладилни камиони на производителя на препарата „Пфайзер“ и количествата ще отидат директно в специалните фризери на отговорните здравни инспекции в страната, обяви проф. Ангелов.

Проф. Ангелов подчерта, че шегите разколебават и докосват страховете на българските граждани. „В този живот остава това, което сме направили, не остават коментарите за това, което сме направили“, отсече проф. Ангелов, като обясни, че термографът е доказал, че не е имало нарушения на температурния режим, освен това кашоните с ваксините са имали сух лед, който да ги поддържа.

Той не пропусна да отбележи, че частни компании помагат и на други правителства, но значително по-голямата доставка в началото на следващата година ще бъде поета от хладилни камиони на производителя на ваксината. Към момента това е само „Пфайзер“, но в началото на следващата година се очаква да се включи и „Модерна“ със своя продукт.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here