Ген. Мутафчийски: Станахме жертва на успеха си

BIG5 ЦИТАТИ Ген. Мутафчийски: Станахме жертва на успеха си
За момента има една-единствена ваксина, която е одобрена от ЕК, тя е на Pfizer

 

„Станахме жертва на успеха си“. Така ген. проф. Венцислав Мутафчийски коментира пред bTV високата заболеваемост през есента и зимата в сравнение с пролетта. Той смята, че в момента не са необходими КПП-та, защото заразата се разпространява дифузно, а през пролетта е имало отделни клъстери.

Началникът на ВМА прогнозира, че ще има повишаване на заболеваемостта, след като се разхлабят мерките, но се надява, че ваксината ще окаже влияние.

Той подчерта, че се е ваксинирал още през първия ден, защото е трябвало да даде пример и защото хората вярвали в него. Проф. Мутафчийски уточни, че вчера са ваксинирани 80 човека във ВМА и те нямат оплаквания и алергични реакции.

Следващите ваксини би трябвало да пристигнат в началото на годината. Те са за около 60 хиляди човека. След това се очаква да пристигне първата пратка на „Модерна“, ако ЕК даде разрешение, а след това се очаква и дебюта на „АстраЗенека“, подчерта Мутафчийски.

Разрешението за ваксините е взето от Европейската лекарствена агенция и Европейската комисия. „Те взеха решението. ЕК гарантира, че са спазени всички процедури и че тази ваксина е безвредна. За момента има една-единствена ваксина, която е одобрена от ЕК, тя е на Pfizer, заяви началникът на ВМА.

„Твърдо съм убеден, че мерките дават резултат. Никога в България хората не са били затваряни по домовете“.

Мутафчийски категорично отрече слуховете, че през следващата година ще бъде видян в политическа битка за важен държавен пост: „В никакъв случай. Това не е моя битка. Крайно време е хората в България да разберат, че трябва да тежат на мястото си, където имат експертиза“, заяви той и добави, че не се меси там, където няма познания.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Той заяви, че по свое решение е слязъл от малкия екран, а не по политическо решение. Проф. Мутафчийски смята, че е изпълнил своята задача. „Никога не съм се водил от подбудите да плаша някога. Винаги говорих само истината, но тази истина водеше до страх“, подчерта той.

Попитан дали ходи на работа с униформа, ген. Мутафчийски отговори, че носи униформата на работа и където е необходимо. В никакъв случай не съм искал да плаша хората с нея. Когато премиерът ме повика, тогава бях с униформа, защото така го изисква законът“.

Началникът на ВМА заяви, че има прекрасни отношения с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов: „Моите отношения с премиера са професионални. Чудесни са отношенията ми с проф. Ангелов, той се справя отлично. Не познавам Мангъров“.

 

 

 

 

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...