Доц. Ангел Кунчев: От близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщение за каквито и да е реакции

BIG5 АКЦЕНТИ Доц. Ангел Кунчев: От близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщение за каквито...
Продължава ваксинирането на медиците на първа линия срещу Covid-19 в Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян и Пазарджик, както и в столичната Александровска болница

 

До момента от близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщение за каквито и да е реакции, заяви доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб в ефира на БНР.

Той коментира и въпорса за реакции и дали е важно хората, които са имунизирани да поддържат обратна връзка. „Ние сме поели важни отговорности още със сключването на договорите за ваксините. Едното е да се създаде стройна организация за проследяване евентуално на нежелани реакции, тъй като това винаги се прави при нови продукти. „Второто е да проследим ефекта от ваксината. Това означава, че ние трябва да изследваме немалък брой имунизирани, да видим създават ли антитела, колко дълго остават“, допълни още доц. Кунчев.

По думите му България си има система за съобщаване на нежелани ефекти. „Тя е достатъчно чувствителна. Всеки, който реши, няма значение дали е имунизирания, дали е негов близък или медицинското лице, което го обслужва“, коментира още доц. Кунчев.

Според него реакции ще има в бъдеще. „Говорим обаче за очаквани реакции, бързо преходни, лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, субфебрилна температура. Неща, които са описани в листовката“, обясни главния държавен здравен инспектор.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Доц. Ангел Кунчев коментира случаите на пренасяне на ваксини с микробус на фирма за кренвирши. „В САЩ най-големият производител на местни продукти по същия начин предоставя и хладилни камиони и хладилни големи складове. В Канада е фирма, която разнася сладолед. Всичко, което може да бъде от помощ и аз благодаря на тези фирми, които се включиха в България,щ ебъде използвано. Никъде досега в никоя страна не е правена хладилна верига при такива отрицателни температури за съхранение доставка на ваксини“, каза доц. Кунчев, цитиран от „Фокус“.

Той разясни и как ще продължи кампанията по ваксинация. „Мисля, че „Модерна ще успее да достави ваксини още до края на януари или началото на февруари и ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза за здравните служители и работещи в ковид звена, а и на всички видове домове за възрастни хора, и за хора с умствени увреждания. Те са второ предизвикателство, защото са над 400. Разпръснати са в цялата страна. Медицинското им обслужване е много различно. Всичко това е обмислено, направено е като организация и ще влезе в действие в момента, в който получим тези по-големи количества ваксина“, допълни доц. Ангел Кунчев.

За днес е планирана имунизация на работещите в здравни заведения в Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян и Пазарджик, както и на медиците от столичната Александровска болница, съобщава БНР.

Във Варна първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев:

„Първата ваксинация е на 28-и, тогава започват всички ваксинации във Варна. 28-и и 29-и са дадени като дни. В самите лечебни заведения си имат манипулационнни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България.“

В Търговище първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите ще бъдат разпределени за  Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница „Доктор Тасков“ в Търговище.

Общо 585 души от  петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране. Това са лекари и медицински специалисти на първа линия в борбата с коронавируса.

Нови дози от ваксината срещу Covid-19 в област Търговище се очакват да бъдат доставени в първите дни на новата 2021 година.

 

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Днес се очаква и в РЗИ Враца да пристигнат първите дози от ваксините, които ще се разпределят в останалите райони, попадащи в националния план за ваксинация.

В Плевен първите ваксини пристигат в следобедните часове. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

Имунизирането на медиците в Ямболска област ще започне с лекари от болница „Свети Пантелеймон“. По предварителни данни желание да си поставят ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения на територията на областта.

И област Пазарджик вече разполага с първите 180 ваксини срещу Covid-19 и тази сутрин те ще се разпределят в трите най-големи здравни заведения, с което ще започне процедурата по имунизиране, каза за БНР директорът на РЗИ д-р Фани Петрова.

Последни новини

Официално започваме да плащаме с евро от 1 януари 2024 година

БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети  От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в магазините. Това е индикативната дата за...

Борисов от Шипка: Някои идват на 3-ти март тук, веднъж в годината. Радев: Късно е управляващите да търсят индулгенция за това, че отмениха тържествата...

Държавният глава посъветва кабинета да прочете съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ  Вече е много късно управляващите да търсят обществена...

Пандемията ще отслабне след година, прогнозира шеф от СЗО

Според Клуге вирусът няма да изчезне напълно през 2022 г.  Пандемията на коронавируса може да отслабне до началото на 2022 г. Това мнение изрази ръководителят...

Тошко пак нарежда: Да мълчите пред медиите!

Сценаристът на Слави, който се изживява като партиен ръководител, пратил заканaта по вайбър група на всички координатори от "Има такъв народ"  Скрийншот как заместникът на Слави...