Испания ще прави регистър на отказалите ваксина. Швеция се насочва към строги мерки срещу COVID-19

BIG5 АКТУАЛНО Испания ще прави регистър на отказалите ваксина. Швеция се насочва към строги...

 

Испания планира да изготви регистър на хората, отказвали да се ваксинират срещу COVID-19, съобщават световните агенции, като се позовават на интервю на испанския здравен министър Салвадор Ила.

 

Той казва, че регистърът няма да бъде обществено достъпен, но данните в него могат да бъдат предоставени на други европейски партньори. Ваксинацията в Испания няма да бъде задължителна, а личната информация за хората ще бъде защитена, твърди здравният министър.

До момента 50 000 души в Испания са починали от вируса, а заразените са над 1.8 милиона души.

На този фон Швеция, която имаше най-либералния режим спрямо коронавируса и не затвори почти нищо, се готви към преминаване на по-строги мерки и въвеждане на локдаун.

От 10 януари шведското правителство ще има правомощия да затваря търговски центрове, да спира обществения транспорт и да глобява хора, които нарушават разпоредите. Това предвижда нов законопроект, който беше внесен в понеделник в парламента. Целта на правителството е да овладее коронавирусната епидемия.

До момента Швеция разчиташе главно на доброволното спазване на социална дистанция, за разлика от останалите европейски държави. Законът ще остане в сила до септември.

До момента в Швеция са регистрирани 8279 смъртни случая от новия коронавирус – няколко пъти повече на глава от населението в сравнение със скандинавските й съседи, но по-малко отколкото в няколко други европейски държави, въвели строги карантинни мерки, отбелязва Ройтерс.

В средата на месеца шведското правителство затегна националните ограничения, като намали броя на хората, които могат да се събират в ресторант и направи маските за лице задължителни в обществения транспорт.

В същото време става ясно, е Естония налага по-строги ограничения на обществения живот заради пандемията. До 17 януари в столицата Талин и околностите ресторантите ще предлагат само храна за вкъщи. Остават затворени обектите за култура и спорт. Забраняват се проявите и събиранията на закрито, а на открито са въведени ограничения до 10 души.

В Словакия парламентът прие конституционна поправка, която позволява на властите да удължават извънредното положение, въведено заради коронавируса, с до 40 дни наведнъж. Извънредното положение в страната изтича във вторник.

Норвегия съобщи, че удължава забраната за полети от Великобритания – до утре включително. От здравното министерство предупреждават, че ограничението може да бъде удължено и след 30 декември. От вторник в Норвегия са в сила нови правила – за пристигащите от други страни. Те ще могат да съкратят карантината си до 7 дни, ако дадат две отрицателни проби за коронавирус.

източник: Свободна Европа

Последни новини

Румен Петков: Тези избори са на живот и смърт

 Всички избори са важни. Но днес повече от всякога трябва да знаем, че тези избори са на живот и смърт. 120 хил. българи миналата...

Илияна Йотова: Нито веднъж не съм се съмнявала в подкрепата на БСП за нашите кандидатури

Корнелия Нинова може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура – на президента Радев, каза Йотова  „За тези четири години от нашия мандат...

Ивaн Гeшeв ce cрeщнa c ръкoвoдcтвoтo нa Кaмaрaтa нa cтрoитeлитe в Бългaрия

Пo врeмe нa рaзгoвoрa бe oбcъдeнa възмoжнocттa зa пoдпиcвaнe нa Мeмoрaндум зa cътрудничecтвoДнес, 25.02.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна...

Борисов ще настоява пред Европейския съвет производителите на ваксини стриктно да спазват договорите

  Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители ще бъдат пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и...