Камарата на представителите отхвърли ветото на Тръмп върху проектобюджета за отбрана

BIG5 АКЦЕНТИ Камарата на представителите отхвърли ветото на Тръмп върху проектобюджета за отбрана
Сенатът на Конгреса ще заседава на 29 декември, за да приеме документа, който предвижда санкции срещу Русия по проектите за газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“

 

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отново одобри проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година в размер на 740 милиарда долара, преодолявайки ветото на президента Доналд Тръмп. Срещата беше излъчена в понеделник на уебсайта на долната камара на американския законодателен орган, съобщава ТАСС.

Сенатът на Конгреса ще заседава на 29 декември, за да приеме този документ, който по-специално предвижда санкции срещу Русия по проектите за газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Тръмп блокира законопроекта на 23 декември, като отбеляза, че документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа точки, които обиждат  ветераните и военната история. „Това е подарък за Китай и Русия“, заяви Тръмп, налагайки вето преди седмица.

Проектът предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина. През финансовата 2020 г. бюджетът бе 738 млрд. долара, а през 2019 г. – 716 милиарда долара.

Тръмп разкритикува проекта за липсата на клауза за отмяна на раздел 230 от Закона за комуникационната етика от 1996 г., който защитава технологичните компании от правни действия за публикуване, изтриване или модериране на генерирано от потребителите съдържание.

Друга важна причина за блокирането на документа са разпоредбите за задължителното преименуване на военни съоръжения, кръстени на лидерите на Конфедеративните щати на Америка по време на Гражданската война в Америка (1861-1865), и премахване на всякакви други символи на робовладелския Юг. Тръмп също не беше доволен от точките, свързани с ограниченията за намаляване броя на американските войски в Афганистан, Република Корея и Федерална република Германия.

Законопроектът включва разширяване на санкциите по газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Съдържа разпоредби, които допълват Закона за енергийната сигурност на Европа от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на едностранните ограничения върху проектите за строителството на магистрали. Освен това има ограничения срещу Турция за закупуването на руски зенитно-ракетни системи С-400.

Има клауза за Договора за откритото небе: Пентагонът и Държавният департамент трябва да изготвят доклад за това как да компенсират информацията, предоставена на Вашингтон, преди да се оттеглят от споразумението.

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...