Николай Малинов: Русофобите са съвременните фашисти. След арестите разбрахме, че нашите ценности могат да бъдат преследвани, а пропагандирането им – забранено

0
307
30-гoдишният прeхoд в държaвaтa пoкaзa къдe в клacaциитe e Бългaрия прeз 89-тa гoдинa,  нaпримeр, и къдe e ceгa пo врeмe нa нeoлибeрaлизмa. Нaвcякъдe cмe нa пocлeднитe мecтa

 

„Ние влизаме във властта, за да защитим възгледите на определена група хора. Това е целта на партиите, а не да защитават възгледи на всички. Защото не може да защитиш всички ценности и възгледи. Не може да защитиш ценностите и на фашиста и на антифашиста едновременно. Казвам това, защото за мен русофобите са съвременните фашисти. След миналогодишните арести разбрахме, че нашите ценности могат да бъдат преследвани, а пропагандирането им – забранено“. Това казва в интервю за „Плевен прес“ председателят на движение „Русофили“ и лидер на ПП „Възраждане на отечеството“.

Защо Путин награди Малинов: три хипотези | Новини и анализи от България |  DW | 05.11.2019„Кoйтo имa aмбиции дa вoювa c Руcия, кaктo прeди мeceц и пoлoвинa кaзa вoeнният миниcтър нa Aмeрикa, чe трябвa вoйcкитe oт Гeрмaния дa ги придвижи пo-бързo дo Руcия – в Бългaрия и Румъния, ecтecтвeнo, чe излязoхмe c кaтeгoричнa пoзиция. Ниe cмe кaтeгoричнo прoтив тoвa. Aкo Aмeрикa иcкa дa вoювa c Руcия, имaт cи грaницa в Aляcкa, нa Бeрингoвия прoлив, и дa вoювaт кoлкoтo cи иcкaт, нo нe и тук! И ниe ce бoрим зa 200 хиляди избирaтeли, зa дa зaщитим пoлитичecки тaзи пoзиция и руcoфилcтвoтo кaтo цялo!“

Шефът на Движение „Русофили“ Николай Малинов също е арестуван за шпионаж —  Breaking.bg„Ясно и категорично трябва да се заяви, че всичко, което е в интерес на България, трябва да се отстоява и защитава. Затова говорим, че е нужна кардинална промяна. Не само по отношение на Изтока, но и по отношение на Запада. Защото знаете ли, че няма други американски бази на планетата, освен в България, които  да не си плащат? Знаете ли защо цената на тока от американските централи е 2 пъти по-скъпа от тази на българските АЕЦ?“

 

– Господин Малинов, на 23-ти декември посетихте Плевен. Защо?

– Бях поканен от координатора на партия „Възраждане на Отечеството” Пламен Александров за откриване на областна структура на партията в Плевен с цел подготовка за предстоящите избори и  мобилизиране на членовете ни за защита в обществото на нашите ценности и интереси.

– Значи се гласите да участвате в предстоящите избори.

– Да.

– Защо искате да влезете във властта, г-н Малинов?

– Дали това ще стане, е въпрос на избор от страна на народа. Важно е дали ще успеем да стигнем до хората с нашите виждания и разбирания. Виждате, че последните социологическите проучвания показват 50 % недоверие в политическите партии. Ето защо задачата ни е изключително сложна, тъй като трябва да убедим хората, че сме лица с морал, с ясни биографии и ясни цели. Смятам, че никак няма да е лесно и това е едно голямо предизвикателство, което ни предстои.

– Как ще накарате хората да ви повярват, че влизате във властта, за да защитите техните интереси, а не лични и чисто партийни?

– Ние влизаме във властта, за да защитим възгледите на определена група хора. Това е целта на партиите, а не да защитават възгледи на всички. Защото не може да защитиш всички ценности и възгледи. Не може да защитиш ценностите и на фашиста, и на антифашиста едновременно. Казвам това, защото за мен русофобите са съвременните фашисти.

След миналогодишните арести разбрахме, че нашите ценности могат да бъдат преследвани, а пропагандирането им – забранено. А ние сме хора, които се борят за приятелски отношения между България и Русия, както и за традиционни ценности, за многополюсен  свят и силна държава. Смятам, че тези наши ценности са в интерес на целия български народ.

Политиката е сблъсък на идеи, така че ние с нашите идеи смятаме, че защитавайки интересите на  определена част от обществото, ще сме полезни за България. Например наш приоритет е евроконтинентализмът, а не на евроатлантизмът. При това без да отричаме възможността за диалог и сътрудничеството между Изтока и Запада, но не в тази мракобесническа обстановка, която ни се предлага.

– Как ще защитавате тези интереси, като отново ще има разделение на русофили и русофоби?

– Вижте, цялата история на човечеството е разделяне на различни социално-икономически групи, народи и нации. Ние смятаме да работим за повече българщина и славяно-българщина. 30-годишният преход в държавата показа къде в класациите е България през 89-та година, например, и къде е сега по време на неолиберализма. Навсякъде сме на последните места.

Ние смятаме, че това може да се промени чрез радикална промяна, а не чрез рестарт, както говорят повечето български политици в последните две години. Защото може да си рестартираш телевизора или телефона. А държавата се нуждае от промяна. Но кардинална промяна става с кардинална промяна на геостратегическия курс на държавата.

– Той означава ли  излизане от НАТО и ЕС? Как ще я направите тази кардинална промяна и на каква цена?

– Според нас, това включва излизане от военните структури на НАТО. Това е моделът, който през 1969-та година предложи Франция, но тогава президент на  Франция беше генерал Де Гол.

В същото време не сме против диалога с атлантиците, напротив. Политически можем да си говорим за всичко. Можем да си говорим за покупка на самолети, на розово масло или за нещо друго.

Но който има амбиции да воюва с Русия, както преди месец и половина каза военният министър на Америка, че трябва войските от Германия да ги придвижи по-бързо до Русия – в България и Румъния, естествено, че излязохме с категорична позиция. Ние сме категорично против това. Ако Америка иска да воюва с Русия, имат си граница в Аляска, на Беринговия пролив, и да воюват колкото си искат. Но не и тук! И ние се борим за 200 хиляди избиратели, за да защитим политически тази позиция и русофилството като цяло!

Да, ние сме за излизане от военните структури на НАТО, но чрез референдум. Нямаме намерение да ходим по улиците и да замеряме българските държавни институции с камъни и с кисело мляко.

Що се отнася до Европа, ние сме политически проект, който не отрича Европейския съюз. Но смятаме, че Европа на нациите е бъдещето за Европа, а не Европа подчинена на полюса „Европа – Америка“.

В многополюсния свят, който се задава, тъй като има полюс Китай, полюс Русия, полюс Америка, Европа трябва да има своето достойно място като един от полюсите. За да може да противостои на тези предизвикателства, основното от което е нарастващото до 3 -4 млрд. население на Африка, според прогнозите на ООН. Ако 10 или 15% от тях тръгнат гладни и жадни към Европа, ние няма да можем да се справим по начина, по който сме я подкарали.

– А говорите ли си за това със Соломон Паси и Атлантическия клуб?

– Ние с Атлантическия клуб си говорим от много години, защитавайки всеки от своите тези и различни азимути на развитието на българското общество.

– Как си говорите, чрез медиите или лично?

– По всички канали и по няколко пъти, ако ви интересува конкретно личността Соломон Паси. Това обаче не е необходимо. Защото една партия, или обществена организация, излиза със своите тези пред обществото. Не е нужно да използва формата на прекия диалог. Ние в телевизионни студиа сме си говорили с тези хора и аз не ги наричам врагове. Ние може да сме политически опоненти и да виждаме различно пътя за развитие на българското общество и България, но аз съм дълбоко убеден, че ние – и русофилите, и атлантиците – желаем добруването на България. Разбира се, всеки го разбира по своя начин.

– Затова ли нарекохте партията си „Възраждане на Отечеството”?

– Партията е кръстена така още през 2008 година от нейния създател и бивш министър на отбраната генерал Йордан Мутафчиев /1940 – 2015, б.а./. Това е партия, създадена и стъпила върху военно-патриотичните структури в България, а смятам, че офицерите са хора на честта. Затова от направените ми няколко предложения да оглавя съществуващи партии, приех именно това предложение, защото смятам, че в партията има достоен екип от достойни мъже, с които се познаваме отдавна и работим добре.

– Има обаче още една партия в България с име сходно на вашето. Партия „Възраждане”.

– Тази партия е възникнала 10 години след нас. Така че аз няма как да коментирам защо и по какъв начин съдът е допуснал това дублиране.

– Да, това беше странно и за нас, затова искахме да Ви попитаме  дали не разчитате на това съвпадение в имената, за да привлечете членска маса?

– По-скоро този въпрос трябва да зададете на другата партия, възникнала 10 години след нас. Аз  с такива политически шмекерлъци нямам намерение да се занимавам. Нашата позиция е ясна, категорична и открита.

– Добре. А как набирате членската си маса?

– Като всички други партии. Чрез изграждане на структури, чрез национални координатори, чрез срещи и беседи с хората.

– Къде имате такива структури?

– Миналата седмица открихме в Бургас и бургаска област такива структури и подразделения. Също в Карнобат, Айтос, Созопол. Вчера ми докладваха, че и в Царево се открива. Някои структури на други партии и ръководители се обръщат към нас за преминаване в нашата партия. Например от „Нова сила”, земеделци, русофилските организации и други. Влизат хора от цялото политическо пространство – от крайно ляво до крайно дясно, което ме радва. Членството само по себе си обаче не е най-важното. Вече казах, че на нас са ни необходими от порядъка на 200 хил. избиратели. Ние се обръщаме към хората с надежда и молба да повярват в нашите тези и разбирания за добруването на България. Така ще превърнем русофилството в един незаобиколим фактор, тъй като сме притеснени от световните тенденции на противопоставяне между Изтока и Запада, вместо сътрудничество.

– Г-н Малинов знаете, че българите в голямата си част са почитатели на руската култура, но и голяма част знаят, че Русия винаги е преследвала имперските си цели.

– Думичката „винаги” не бих я използвал. Но не виждам нищо ненормално в това всяка държава да преследва своите цели. Важното е ние да не забравяме нашите български цели. И да ги поставяме над всички останали. Затова нашата партия се казва „Възраждане на Отечеството”. Името говори само за себе си.

А що се отнася до проекта „Белене” и изграждането на „Турски поток”, трябва да кажем, че Русия не настоява, а  предлага.  Решението обаче е на българските власти.

Друг е въпросът по какъв начин България ги осъществява. Това, че България е избрала да строи „Балкански поток” по трасето на „Южен поток” и цената на строежа е 3 млрд. лв. вместо 1 млрд., това не е избор на Русия. Така че, тук става дума за българските власти и наши български решения.

Ясно и категорично трябва да се заяви, че всичко, което е в интерес на България, трябва да се отстоява и защитава. Затова говорим, че е нужна кардинална промяна. Не само по отношение на Изтока, но и по отношение на Запада. Защото знаете ли, че няма други американски бази на планетата, освен в България, които  да не си плащат? Знаете ли защо цената на тока от американските централи е 2 пъти по-скъпа от тази на българските АЕЦ?

Смятам, че трите предложения: нефтопровода Бургас-Александропулос, „Южен поток” и „Белене”, при правилно отработване и защита на българските интереси,  са проекти, от които  България печели.  Но това е решение на българските управници.

– Ако влезете в парламента, с коя политическа сила бихте си партнирали?

– С всяка политическа сила, която приеме, че евроконтинентализмът е по-важен от евроатлантизма. Която приеме, че развитието между Изтока и Запада трябва да е в тона на сътрудничеството, и която на първо място поставя българския интерес и интереса на българския гражданин. Която подкрепя връщането на историческата справедливост в българските учебници, на творения като „Даваш ли, даваш, балканджи Йово”.

– А на руския език в училище?

– Това е една много добра инициатива, която предстои да обсъждаме. В Плевен, например, казаха, че имат по линия на „Русофили” кабинети в детските градини, а в Руското училище /сегашната Езикова гимназия, б.а./ трябва да започне изучаване на руски език от 6 клас.

– Надявам се, че няма да настоявате руският език да стане задължителен.

– Не виждам смисъл да стане задължителен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here