Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем

BIG5 АКТУАЛНО Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем

Газова връзка между Стара Загора и Комотини няма да е готова пред 2022 г., прогнозира експертът

Откриването на газопровода

„Балкански поток“ беше отложено за 1 януари 2021 г. Частта на газопровода в Сърбия е продължение на една от двете тръби на „Турски поток“, открит в началото на тази година – на 8 януари. По него се доставя руски газ до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария.

Проектираната мощност е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно. За да достигне газа до крайната точка, минава през компресорни станции в България.

Трасето у нас е през Провадия, Плевен и Кула. А политическите реакции в целия свят за този голям енергиен проект са полярни.

Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът има всички разрешителни и е загазен. Вероятно първо доставки имаше и за Гърция като опит. Имам обяснение на факта защо българските власти мълчат. Вероятно преди нова да се съобщи, че България доставя газ на Сърбия по „Турски поток“ вероятно не е добра новина относно имиджа на българското правителство, което достави газ на Сърбия, но не достави за Северозападна България“, заяви енергийният експерт Христо Казанджиев от „Български енергиен форум“ в „Тази сутрин“.

Общините в този регион очаква газификация от 10 години, но не са включени в 10-годишния план за разширяването на газопреносната мрежа, изготвян от „Булгартрансгаз“. Не са включени Лом, Оряхово и Видин, а кметовете и депутатите от тези общини са поставяли този въпрос, но министерството на енергетиката се е отнесло индиферентно, каза Казанджиев.

Технически няма пречка за газифицирането на Северозападна България, но изключването на региона, според Казанджиев, вероятно се дължи на някакви ограничения в споразумението между България и Русия от 2017 г. за развитието на газопреносната мрежа.

„Трудно мога да си представя наличието на задоволство при българите от осъществяването на проекта за газопровода. Той беше осъществен от чужди фирми и парите отидоха извън България“, заяви експертът.

„Що се отнася до системната газова връзка между Стара Загора и Комотини, тя стана историческа. Трябваше да се включи преди няколко години, а още се бави. Колко време ще се бави е въпрос с повишена трудност, но по мое мнение ще се бави до 2022 г.“, смята Казанджиев.

„Българите няма за какво да се радват, защото още сме 100% зависими от доставките на руски газ“, категоричен е експертът.

Според него цялата световна общественост е убедена, че това е „Турски поток“, независимо как го наричаме в България.

Казанджиев не мисли, че ще има санкции от страна на САЩ за България заради изграждането на газопровода. Експертът посочи, че американските санкции за „Северен поток 2“ са за неговата морска част, която се изгражда с част от американски компании.

Последни новини

Явор Божанков: Данните на bTV, че половин мандат не съм бил на работа, се потвърдиха като фалшиви

За разпространението на фейк новини няма виновни, както всичко в България - принципът е един и същ  „bTV разгласи неверни данни. Така им ги дали услужливо...

Ицо Хазарта: Не е честно парите за музиканти да са по равно

 Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Това коментира във фейсбука си изпълнителят Ицо...

Прокурор Кирилова: Индийски гражданин е задържан за 72 ч, след като застрашил полет на „Ер Франс“

 Индийски гражданин е задържан за 72 часа след като снощи е застрашил сигурността на полет на "Ер Франс". Това каза пред журналисти на летище...

Нов гаф на министър Банов: Оцениха скандално известния Деян Неделчев – Икебаната по-високо от „ФСБ“

 Пореден чутовен гаф сътвориха чиновниците на културния министър Боил Банов при изготвянето на списъка с 92 творци, предложени за удостояване с държавни парични награди...