Стотици израелци се заразяват с коронавирус след ваксината на Pfizer/BioNTech

BIG5 АКТУАЛНО Стотици израелци се заразяват с коронавирус след ваксината на Pfizer/BioNTech
Какво се случва в Израел, където милиони бяха ваксинирани

 

Един милион израелци са получили ваксината срещу коронавирус. „Когато бъде достигнат критичния брой и бъдат ваксинирани няколко милиона, ще бъде възможно да се отворят бизнеси, магазини, ресторанти, всичко. Можете да пътувате в чужбина, да правите бизнес и да пътувате до Дубай, Абу Даби, Бахрейн“, каза премиерът Бенямин Нетаняху, който присъства на ваксинация номер един милион.

Масовата ваксинация на населението срещу новия коронавирус започна в Израел на 20 декември. В първата фаза ваксината на Pfizer беше приложена на здравни работници, студенти по медицина, гериатричен персонал и държавни служители, които се ангажират да насърчават гражданите да се ваксинират чрез личен пример. На втория етап бяха ваксинирани граждани на възраст над 60 години и хора от рискови групи.

Vaccine overdose? Israeli pharmacist hospitalized after accidentally receiving FOUR doses of Covid jabТъй като ваксината не осигурява незабавен имунитет срещу Ковид, над двеста израелски граждани са диагностицирани с болестта дни след като са получили ваксината на Pfizer, съобщава RT, позовавайки се на местни медии.

Според данните на Channel 13 News броят на тези, които са се заразили с Ковид, въпреки че са били ваксинирани, е около 240 души.

Ваксината на Pfizer, на която израелските здравни власти разчитат, не съдържа коронавирус и не може да зарази реципиента. Но е необходимо време, за да може генетичният код в медикамента да обучи имунната система да разпознава и атакува болестта.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Ваксината изисква две дози. Според проучванията имунитетът срещу Ковид се увеличава едва осем до десет дни след първата инжекция и достига до 50 процента. Втората доза се прилага 21 дни след първата, а заявеният от производителите имунитет от 95 процента се постига едва седмица след това. И, разбира се, все още има пет процента шанс да се заразите, дори ако ваксината е в пълния си потенциал.

Израелските информационни агенции, които съобщават данните, призоваха обществеността да остане нащрек и да спазва изцяло всички предпазни мерки през месеца след прилагането на първата доза.

Понастоящем в Израел се провежда мащабна кампания за ваксинация, при която вече над един милион души или почти 12 процента от населението са ваксинирани с ваксината на Pfizer/BioNTech. Това е най-големият обхват на глава от населението в света, според Оксфордския университет. Първата фаза на програмата има за цел да имунизира медици и възрастни хора, преди да премине към други категории от населението.

Около един на хиляда души съобщава за леки странични ефекти след инжектирането, включително слабост, световъртеж и треска, както и болка, подуване и зачервяване на мястото, където е поставена ваксината. Само няколко десетки от ваксинираните се се нуждаели от медицинска помощ, съобщиха от здравното министерство.

Откакто ваксинациите започнаха на 20 декември, най-малко четирима души в Израел са умрели малко след получаване на ваксината, съобщи обществената телевизия Kan. Министерството на здравеопазването обаче заяви, че три смъртни случая не са свързани с ваксината, като в момента се разследва четвъртият случай на 88-годишен мъж със съществуващи заболявания.

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...