„Политико“: ”Има такъв народ” ще е трета политическа сила в България

BIG5 АКТУАЛНО „Политико“: ”Има такъв народ” ще е трета политическа сила в България

 

Българските парламентарни избори ще дойдат след месеци на антиправителствени протести, призоваващи премиера Бойко Борисов да подаде оставка заради обвинения в корупция и непрозрачни отношения между правителството, олигарсите, съдебната система и службите за сигурност.

 

Освен реконструкцията на кабинета, Борисов отказа да отстъпи и разпали страха от перспективата неговите социалистически опоненти да поемат властта.

„Има такъв народ“ ще е трета политическа сила на парламентарните избори в България

Това пише европейското издание на „Политико“ в анализираща статия за изборите, които предстоят в Европа, през 2021г.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

За тези избори е заложено повече, отколкото се очаква: За да си осигури подкрепа от малка националистическа партия в управляващата си коалиция, Борисов постави пречка пред пътя на Северна Македония към членство в ЕС, натискайки Скопие да признае виждането на София, че езикът, който се говори в Северна Македония е регионален диалект на българския език.

По-късно през годината има и президентски избори, очаквани през есента. Все още няма декларирани кандидати, но социалистическият президент Румен Радев – който се изправи срещу Борисов на фона на протестите – има право да бъде преизбран.

Остава да разберем дали в парламентарната надпревара през 2021 г. ще се появи нова коалиция, но засега управляващата партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) на Борисов води в анкетите с 28 процента подкрепа. Социалистическата партия, оглавявана от Корнелия Нинова, е на второ място след групата на Борисов с около 25 процента. За да отклони вниманието от себе си, на фона на протестите, Борисов коментира корупционните скандали на социалистите и неуспеха в борбата с организираната престъпност, които ограничиха достъпа на България до еврофондове през 2008 г. ГЕРБ също обвинява социалистите в тесни връзки с Кремъл, въпреки че Борисов също се радваше на добри отношения с Москва.

Не са обявени официалните кандидати за президентската надпревара, но преди няколко години Борисов коментира, че може да се включи в президентската надпревара. Това може да означава да се изправи срещу неговия ожесточен съперник Радев, който се възползва от протестите през 2020 г., като шанс да се опита да сломи хватката на Борисов над държавата.

Източник: Fakti.bg

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...