Александър Дамовски: Роднини на Заев имат плантации за отглеждане на марихуана. Желанието му да марихуанизира Македония е малко „по-голям залък“

BIG5 ИНТЕРВЮ Александър Дамовски: Роднини на Заев имат плантации за отглеждане на марихуана. Желанието...
Няма да мръднем напред. Дай, Боже, да се отворят границите и да започне комуникацията между хората. Ние да идваме на ски при вас, вие да идвате при нас на гости. Като се знае твърдата позицията на България, аз мисля, че в момента ситуацията е безизходна, казва Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за Радио „Фокус”

 

– Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че предсрочни избори няма да има, тъй като според него те не биха променили политическата картина на страната, а ще бетонират управляващата коалиция. Така ли изглежда реалната ситуация? Въпросът е към Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Защо Заев заговори за предсрочни избори? Какво го наложи?

– Не. Той заявява, че няма да има потребност от извънредни избори, че неговата коалиция е сигурна, твърда, мнозинството е осигурено. Дори се надяват на някакви трансфери на депутати от опозицията, които да преминат към управляващото мнозинство. И според неговите изявления той е сигурен в това. Между временно според изявления на опозицията, няколко пъти лидери и висшестоящи представители на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, които казват, че провеждат разговори и вече са на път по някакъв начин някои от коалиционните партньори на СДСМ, които са недоволни от status quo на коалицията на СДСМ и имат склонност да преминат в опозиционния блок, което ще означава нарушаване на мнозинството в парламента, а и на правителството – защото, след като бъде нарушено мнозинството в парламента, съответно ще бъде нарушено и правителството.

– Господин Дамовски, историите с България как се отразиха на господин Заев в страната? Спирането на преговорната рамка какво влияние оказа?

– Разбира се това има голямо влияние – неуспехът с преговорната рамка, неуспехът с България, ветото на България в Европейския съюз, разбира се, че това има голямо влияние, че това е голям неуспех за управляващата партия и управляващата коалиция. Слабата позицията на опозицията в македонското общество позволява този комфорт на Заев, въпреки този неуспех с ЕС, въпреки провала на преговорната рамка, да остане на власт и да планира, както се казва, изкарването на целия мандат.

– Господин Дамовски, като се знае, че в България има национален консенсус – политически, а и обществен по въпросите със Северна Македония, на какво се дължи оптимизмът на управляващите, че спорът със страната ни ще бъде изяснен след изборите у нас?

– Трудно е да се отговори на този въпрос, защото няма никакво основание за какъвто и да е оптимизъм за възможна промяна на позицията на България. Но такъв е Заев, това е начинът, по който той управлява, начинът по който той се отнася към гражданите на страната си. От 10-15 дни дава съвсем противоречащи изявления и за съжаление това няма никакво влияние по отношение на неговата позиция в държавата. Освен това не само по отношение на България, но и по отношение на много други въпроси, неговите изявления са абсолютно взаимоизключващи се в период от 10 до 30 дни. Така че македонското общество свикна вече да не приема на сериозно което и да е негово изявление и затова всичко лесно му се разминава.

– Това въжеиграчество дали не удря по авторитета на премиера?

– Разбира се. Нормално е това да бъде така. Както казах, целият този период на неговото управление, ние всички свикнахме с неговите разнопосочни, с неговите различни изявления и това му се разминава без никаква санкция, без никаква промяна. И последната анкета за политическото мнение в Македония, показва, че Заев е най-популярният политик, че СДСМ води пред ВМРО-ДПМНЕ. И както казах, според мен, това положение на нещата е заради слабата опозиция, слабото лидерство, предполагам, на ВМРО-ДПМНЕ и неизползването на ситуациите за промяна на предпочитанията на гласоподавателите.

– Много е любопитна тази картина при вас, господин Дамовски. Този парадокс как се обяснява в Македония, обичайно ли е македонците да харесват управляващите заради слабата опозиция?

– Не. Всяка влас тима сериозни проблеми с опозицията. Всяка власт внимава по отношение на това, как се отнася с обществеността. Но да, в случая права сте, този парадокс наистина е трудно да се обясни – на какво се дължи това. Междувременно дългогодишните кризи в Македония, неизпълнените обещания, цялостното разочарование от институциите на ЕС и международната общност по отношение на това, което пропагандират като полза, като принципи, като демокрация или начин на управление и неправда за всичките и т.н., просто разочарованието наистина е голямо и предполагам летаргията е това, от което всички сме обзети. И просто в такава ситуация е много лесно да се управлява.

– Вие като журналист, който от години следи отношенията между София и Скопие, как смятате, че ще се развие този спор между двете държави? Виждате ли решение?

– Ако си спомняте, няколко пъти говорихме по въпроса за Гоце Делчев и го определихме като въпрос, по който дълго време няма да има споразумение, още преди да започнат каквито и да било преговори, и това се случи. Наистина е „кьорство“, както му казваме ние, „сляпа улица“, в която влязохме като двама съседи и оттук е много трудно да се излезе. Особено, ако се знае, онова което казахте и вие, твърдата позиция на България, по която няма никакво различие между опозиция и власт, няма разлика в позицията на Народното събрание и правителството. И затова разбира се е много трудно да се намери изход.

– Трудна прогноза.

– Да. Няма да мръднем напред, аз мисля. Дай Боже, да се отворят границите и да започне комуникацията между хората. Ние да идваме на ски при вас, вие да идвате при нас на гости. Като се знае твърдата позицията на България, аз мисля, че в момента ситуацията е безизходна.

– Господин Дамовски, не мога да не ви попитам за една прелюбопитна информация, която първоначално я помислих за прекалено подранила първоаприлска шега – тя засяга амбициозния план за икономическо възстановяване на Македония на премиера Зоран Заев, който предвижда легализирането на марихуаната за медицински цели и за лична употреба. Как марихуаната ще доведе до разцвет Северна Македония, това е много любопитно?

– Ако се разсмеем всичките малко повече.

– Едва удържам смеха си, за което се извинявам.

– Парадоксът е в това, че първичният закон за легализация на марихуаната и производство на марихуана за медицински цели беше внесен от ВМРО-ДПМНЕ, правителството на Груевски. Правителството на Заев иска сега да го подобри…

– Да го надгради?

– …да го надгради. А сега има и проблем с ВМРО-ДПМНЕ, който е против този проект. Проектът като проект не е нещо необичайно, не е нещо странно. Наистина това е голям шанс за македонската икономика, а и за всяка икономика, ако се влезе в този бизнес за производство на масло от канабис за медицински цели.

– Да, но за лична употреба?

– Да, това е футуристичната представа, както казва Заев. Това е малко „по-голям залък“ за Македония, за която и да е балканска държава, защото тук ще се отворят много, много пътища за нелегалната част от употребата на канабиса, на марихуаната. Защото и сега имаме едни неопределености в Закона за употреба на марихуана, имаме тонове и тонове сух цвят марихуана, които са блокирани в магазините на фабриките, които работят в Македония за производство на масло от марихуана, защото няма в закона член за износ на сух цвят. И затова черният пазар в Македония е препълнен с марихуана и цената на марихуаната у нас на улицата е много ниска, много е паднала. И е много лесен достъпът на младежите до марихуана в Македония.

– Значи Скопие има пълен шанс да се превърне в Амстердам на Балканите и това не е шега?

– Така е. Това иска и Заев. Кои са мотивите за този проект, знаейки че негови роднини, негови близки, а и самият той е много навътре в този бизнес…

– Т.е. премиерът Заев отглежда марихуана, така ли?

– Негови роднини, негови братовчеди, негови близки – да. Негови роднини имат плантации за отглеждане на марихуана в Македония.

– Това как се посреща в македонското общество? Тази идея на господин Заев за марихуанизирането на Македония?

– Марихуанизирането. Вече сме по някакъв начин с тези препълнени складове с марихуана, вече сме марихуанизирани. Ето, слушате ме и мен колко съм весел и засмян.

– Марихуаната действа понякога и така.

– Във въздухът я има.

– Шегата на страна, господин Дамовски, но това действително как се отразява на икономиката, как се отразява на климата, освен че го развеселява?

– Все още не виждаме резултати, предполагам точно заради тази законова неточност на предишния закон, а и материализмът на някои бизнесмени, които влязоха в този бизнес. И затова само се трупа сух цвят по магазините от марихуана, който е забранен да се изнася в Европа. И затова тук много по-голяма е щетата, отколкото ползата за икономиката. Просто промяната на този закон, която иска Заев, мисля че ще доведе до отварянето на много други възможности и наистина това ще „повлияе” на икономиката.

източник: агенция „Фокус“, интервю на Цоня Събчева

Последни новини

Екатерина Захариева: В Скопие вече не очакват промяна в политиката ни след изборите

 "Спекулация е, че сме поръчали най-много ваксини от "Астра Зенека", защото директорът за България е майка на наш евродепутат. Тази плоча се изтърка отдавна,...

Мълчаливият бийтълс Джордж Харисън

 „Не искам да съм звезда. Аз просто обичам да свиря на китара“, казва музикантът, роден на днешния ден през 1943 г. Феноменалният успех на „Бийтълс”...

Сергей Лавров: Западът използва пандемията за натиск върху неудобни правителства

 Лaврoв прeдлoжи cъздaвaнeтo нa прaвилa зa рeгулирaнe нa coциaлнитe мрeжи, кaктo нa нaциoнaлнo, тaкa и нa мeждунaрoднo рaвнищe Руcкият миниcтър нa външнитe рaбoти Ceргeй Лaврoв...

Цацаров представя годишния доклад за работата на Антикорупционната комисия

 Според доклада сигналите за конфликт на интереси са били 240, което е сериозно увеличение в сравнение с 2019 г. Председателят на Комисията за противодействие на...