Българският паспорт е №18 сред най-привлекателните по света

BIG5 ПРОФИЛ Българският паспорт е №18 сред най-привлекателните по света
С него български граждани могат да влизат без дълги процедури в общо 171 страни по света

 

Швейцарската компания Henley&Partners обнови рейтинга за привлекателност на паспортите на държавите по света. Паспортният индекс „Хенли“ е най-авторитетният и се изготвя от 16 години. За целта се използват данни, предоставени от Международната агенция за въздушен транспорт (IATA), които се допълват и актуализират с допълнителни изследвания, пише „Сега“.

Класацията обхваща 199 различни паспорта и 227 дестинации за пътуване. Основното в индекса на „Хенли“ е колко държави гражданинът на съответната страна може да посети без виза или при опростен начин на нейното получаване (най-често при пристигане, без допълнителни процедури).

Според обновения индекс за 2021 г. България заема 18-о място, като с неин паспорт може да се влезе без проблеми в общо 171 държави. Същият показател има и Хърватия, а точно пред двете страни е Румъния, чиито граждани посещават по облекчена процедура в 172 страни по света.

При включването на българския паспорт в рейтинга „Хенеси“ през 2006 г., той е заемал 29-о място. За първи път България попада в Топ 20 през 2014 г., когато е 18-а, след което отново рейтингът на нашите паспорти слиза надолу. През 2018-а паспортите ни отново са на 18-о място, през 2019 и 2020 г. са 17-и, за да слязат отново с едно място надоли за 2021 г.

№1 в рейтинга за тази година е Япония, чийто паспорт осигурява лесен достъп до 191 държави, а челната тройка допълват Сингапур (190), Германия и Южная Корея (по 189). Финландия, Италия, Люксембург и Испания поделят 4-а позиция с по 188. Следват все държави от Европа, като чак на поделено седмо място има страни извън Стария континент – САЩ и Нова Зеландия. Техните паспорти, наред с тези на Белгия, Норвегия, Швейцария и Великобиртания, осигуряват безпроблемно влизане в 185 страни.

Най-непривлекателни се оказват паспортите на гражданите на Афганистан, за които са отворени едва 26 държави. На дъното на класацията са още КНДР (39), Либия и Непал (по 38), Палестина(37), Сомалия и Йемен (по 33), Пакистан (32), Сирия (29) и Ирак (28).

Последни новини

Проф. Чорбанов: Ще има пик на заразени точно в навечерието на изборите

 "Отварянето на заведенията от 1 март и на нощните заведения от 1 април ще доведе до изключително високи нива на заразени точно в навечерието...

Министър Ангелов: Надбягваме се с вируса, изненадани сме от поредната неспазена уговорка с „АстраЗенека“

 Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с Covid-19, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива...

Борисов: Искаме електронен паспорт за ваксинирани и преболедували, за да пътуват свободно

  Той изтъкна, че довечера имало Европейски съвет, но вече имало недоволни държави, тъй като от ЕК давали пари на време, а сега компаниите със...

Екатерина Захариева: В Скопие вече не очакват промяна в политиката ни след изборите

 "Спекулация е, че сме поръчали най-много ваксини от "Астра Зенека", защото директорът за България е майка на наш евродепутат. Тази плоча се изтърка отдавна,...