ЕС одобри и Covid ваксината на Moderna

BIG5 АКТУАЛНО ЕС одобри и Covid ваксината на Moderna
EMA е одобрила ваксината за употреба в Европа при хора на възраст над 18 години

 

Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за достъп до пазара на още една ваксина срещу Covid-19 –  тази на американската компания „Модерна“ (Moderna Inc.). Това е втората ваксина срещу Covid-19, на която агенцията дава зелена светлина, след като преди това даде достъп на ваксината на  Pfizer и BioNTech.

От агенцията поясняват, че комисията за лекарствата за хора е направила цялостна оценка на данните за качество, безопасност и ефективност на ваксината, след което е препоръчала с консенсус да се даде официално разрешение за достъп до пазара на ЕС, предава БНР.

Изпълнителният директор на агенцията Еймър Куук увери, че институцията ще следи отблизо данните за безопасност и ефективност, за да продължи гаранцията за безопасност за здравето на хората. Оттам напомнят, че днешното решение идва след широко проведени клинични изследвания:

„Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация. Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина по-малко от година след обявяването на коронавирусната пандемия от страна на Световната здравна организация“,

EMA е одобрила ваксината за употреба в Европа при хора на възраст над 18 години. Агенцията добави, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94,1%.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

След зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, последната стъпка e одобрение на ваксината и от Европейската комисия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства одобрението от  Европейската агенция по лекарствата на ваксината на Moderna Inc.

„Добра новина за усилията ни да предоставим повече ваксини срещу Cobid-19 на европейците! EMA оцени, че ваксината на Moderna е безопасна и ефективна. Сега работим с пълна скорост, за да я одобрим и да я направим достъпна в ЕС“, написа тя в Туитър минути след решението на европейския лекарствен регулатор.

Европейската комисия скоро ще одобри за употреба ваксината срещу Covid-19, разработена от американската компания Moderna, заяви висшият здравен служител на блока.

„С одобрението от ЕМА на ваксината Moderna, ние сме по-близо до нашата цел да имаме портфолио от безопасни и ефективни ваксини срещу Covid-19. Скоро ще последва разрешение за употреба на ваксината от страна на Комисия“, написа в Туитър и еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Европейският съюз вече закупи предварително 180 милиона дози от ваксина на Moderna. Нидерландския лекарствен регулатор (CBG) очаква ЕК да одобри до края на днешния ден решението на EMA за ваксината на Moderna.

Очаква се коронавирусна ваксина, разработена от Moderna, Inc., да бъде ефективна за предотвратяване на новия щам на Covid-19, който беше засечен за пръв път в края на миналата година в Обединеното кралство, заяви още нидерландският съвет за оценка на лекарствата.

„С тази втора ваксина срещу коронавирус имаме допълнително средства за излизане от тази пандемия. Но нашата работа не е приключила“, заяви председателят на съвета Тон де Бур.

Междувременно немският здравен министър заяви, че Германия очаква първите дози на ваксината на Moderna през следващата седмица.

Последни новини

Цацаров представя годишния доклад за работата на Антикорупционната комисия

 Според доклада сигналите за конфликт на интереси са били 240, което е сериозно увеличение в сравнение с 2019 г. Председателят на Комисията за противодействие на...

1733 новозаразени с COVID-19

505 са излекуваните1733 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 12 066 теста, от които 6331 са PCR,...

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...