Мъжкото хоро в Калофер се изви, въпреки забраните

BIG5 ПРОФИЛ Мъжкото хоро в Калофер се изви, въпреки забраните

 

Мъжкото хоро в Калофер се изви въпреки, забраните. Десетки калоферци, а и гости от страната, влязоха във водите на река Тунджа и сформираха т.нар. Ледено хоро на Богоявление. То продължава по-дълго от други години, предаде БНТ.

А една от причините вероятно е хубавото време – водите на река Тунджа не са ледени. В мъжкото хоро тази година има и жена.

Беше направен богоявленският ритуал – най-напред беше осветена иконата Свето кръщение Господне, а след това с водосвет свещеникът хвърли кръста във водите на реката.

По традиция кръстът беше подаден в ръцете на дете, което е в хорото заедно с баща си. То го върна в ръцете на свещеника, който отслужи ритуала и така кръстът беше „спасен“.

Ритуалът не може да се забрани, призна пред БНР по-рано кметът Румен Стоянов, като призова ритуалът да бъде изпълнен в по-ограничен състав. Това не се случи. Кметът обаче даде личен пример, като не поведе хорото във водите на Тунджа.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Заради епидемичната обстановка до последно не беше ясно дали ритуалът ще се състои, като преди няколко дни Румен Стоянов дори заяви, че хоро няма да има, след това посочи обаче, че е готов да плати глобата, ако все пак съгражданите му решат да влязат във водите.

Вчера той призова поне гости от страната да не идват в града, за да не увеличават и без това рисковото за заразяване множество.

Тази сутрин обаче калоферци отново се събраха край Тунджа и около 50-тина души участваха в ритуала. Полицията зорко следеше да нямам струпване на хора. На хорото нито един участниците не беше с маска и очаквано в реката никой не спазваше дистанция.

След хвърлянето и спасяването на кръста към хорото се присъединяват и музикантите с гайдите, тъпаните и се пеят песни.

В Калофер както и в много други градове на страната ритуалите днес са променени – отменени са на повечето места литийните шествия, а освещаването на бойните знамена ще се извършва при спазване на мерките и в по-малък състав.

Днес калоферци имат двоен празник – освен Богоявление, те празнуват и 173 години от рождението на Христо Ботев. По-късно ще има и военен ритуал, който ще почете паметта на Ботев.

Последни новини

Александър Симов: Не защо, а колко заведения ще отварят на 1 март?

Не трябва само да се задава въпросът, защо заведенията отварят на 1 март, а не през юни, както във Великобритания и други страни, а...

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...