Отбелязваме 173 години от рождението на Христо Ботев

0
260
Тържествената церемония ще започне с военен ритуал  от двора на  Националния музей „Христо Ботев“  

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата, пише БНР.
Тържествената церемония ще започне с военен ритуал  от двора на  Националния музей „Христо Ботев“. Директорът на музея Ася Николова подчерта, че по традиция  ще има поклонение и пред паметника  на майката на великия българин  Ивана Ботева. Ще прозвучи отново  първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея  – „Майце си“.

„Всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина, въопреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха „сили и младост“, както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима.“

От началото на седмицата, Националният музей „Христо Ботев“, където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here