Reuters: Лондонският съд отказа да пусне Асандж под гаранция

0
301
Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще продължи да търси екстрадицията на Асандж

 

Лондонският съд отказа да пусне основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж под гаранция, заради опасност подсъдимият да се укрие, докато магистратите решат дали да удовлетворят искането на САЩ за екстрадиция, съобщава агенция „Фокус“, позовавайки се на Reuters.

Асандж е прекарал повече от осем години, скрит в еквадорското посолство в Лондон, или в затвора.

Но в понеделник Асандж спечели опит да спре екстрадицията си в Съединените щати, където е изправен срещу 18 наказателни обвинения за нарушаване на закона за шпионажа и заговор за хакване на държавни компютри.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще продължи да търси екстрадицията на Асандж.

Припомняме, че на 4 януари британският съд, който гледа делото, постанови, че създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения, поради психическото му здраве и риск от самоубийство.

Окръжният съдия Ванеса Барайцер заяви, че изолираните условия, с които Асандж вероятно ще се сблъска в САЩ, означават, че екстрадицията ще бъде „потискаща“.

49-годишният Асандж ще бъде изправен пред 17 обвинения, включително шпионаж и проникване в компютърна мрежа, ако бъде върнат в родината си, припомня изданието. Той предизвика гнева на Вашингтон, като направи публично достояние документи, разкриващи мрачните реалности на т.нар. „война срещу тероризма“.

Ако бъде екстрадиран, основателят на WikiLeaks можеше да бъде осъден на 175 години затвор при строги мерки за сигурност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here