Reuters: Лондонският съд отказа да пусне Асандж под гаранция

BIG5 АКТУАЛНО Reuters: Лондонският съд отказа да пусне Асандж под гаранция
Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще продължи да търси екстрадицията на Асандж

 

Лондонският съд отказа да пусне основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж под гаранция, заради опасност подсъдимият да се укрие, докато магистратите решат дали да удовлетворят искането на САЩ за екстрадиция, съобщава агенция „Фокус“, позовавайки се на Reuters.

Асандж е прекарал повече от осем години, скрит в еквадорското посолство в Лондон, или в затвора.

Но в понеделник Асандж спечели опит да спре екстрадицията си в Съединените щати, където е изправен срещу 18 наказателни обвинения за нарушаване на закона за шпионажа и заговор за хакване на държавни компютри.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще продължи да търси екстрадицията на Асандж.

Припомняме, че на 4 януари британският съд, който гледа делото, постанови, че създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения, поради психическото му здраве и риск от самоубийство.

Окръжният съдия Ванеса Барайцер заяви, че изолираните условия, с които Асандж вероятно ще се сблъска в САЩ, означават, че екстрадицията ще бъде „потискаща“.

49-годишният Асандж ще бъде изправен пред 17 обвинения, включително шпионаж и проникване в компютърна мрежа, ако бъде върнат в родината си, припомня изданието. Той предизвика гнева на Вашингтон, като направи публично достояние документи, разкриващи мрачните реалности на т.нар. „война срещу тероризма“.

Ако бъде екстрадиран, основателят на WikiLeaks можеше да бъде осъден на 175 години затвор при строги мерки за сигурност.

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...