За процесите в БСП, или защо след „Г” следва „Д”

BIG5 АНАЛИЗ За процесите в БСП, или защо след „Г” следва „Д”

 

Логично е българското общество и медиите да проявяват жив интерес какво се случва в най-голямата опозиционна партия, която тази година ще навърши 130 години – свидетелство за работеща структура, ясна идеология и способни кадри.

 

Но съвсем не е нормално 30 години след прехода от тоталитаризъм към демокрация БСП да бъде медийно сатанизирана във всяко свое действие. Иде реч за случая „Георги Гергов” и предложението на Изпълнителното бюро на БСП той да бъде изключен от партията. Предложение, в което има ясни аргументи за нарушаване на Устава на партията, уронване на нейния престиж и влияние в обществото. Фактите са много и „обрасли” с дългогодишни отстъпления от идейни и организационни принципи, замазване на грешки и лицемерна „другарска” подкрепа към Гергов – може би на база на симпатии или безхарактерност, но най-вече на зависимости.

Редовите социалисти отдавна мечтаят за изчистване на образа на партията и освобождаването й от задкулисни и икономически зависимости – като едно от най ярките лица на тези явления е това на Гергов. А между другото Нинова му прави чиста услуга, защото той многократно е споделял, че заради нейната ярка опозиционност той губи много пари (тук няма нужда от коментар).

 

Но станалото – станало!

 

Изпълнителното бюро вече предложи изключването му от БСП, а независими анализатори публично заявиха, че това е трябвало да стане още преди 10 години. На този фон групичка бивши партийни функционери обявяват Гергов за мъченик на партията, въпреки че в „актива” му са системните изборни загуби в Пловдив и региона, превръщането на БСП в петостепенна сила, „ЦУМ-гейт”, „дупка-гейт” и 43-те милиона подарени му от правителството на ГЕРБ срещу хвалбите му кам Борисов и желанието му за коалиране с него.

 

Като ярък адвокат на Гергов и непримирим критик на Нинова блесна бившият втори в БСП и депутат пет мандата Димитър Дъбов. Той сравни Гергов с…”несправедливо осъдения и убит Трайчо Костов”, обяви, че в БСП царяло мракобесие, което водело до разцепление…

 

Шокиращо е точно Димитър Дъбов да се изживява като критик на порочните практики в БСП. В очите на хиляди социалисти той е символ на апаратщината и задкулисието, на репресията към несъгласните и разцеплението в партията, но и на сговора и безкрайните ловни дружинки с всяка власт!

 

В течение на дълги години Дъбов бе основният проводник и крепител на модела „Станишев”, довел БСП до 10 последователни изборни загуби от ГЕРБ, до ръба на разпада – морален, идеен и организационен, до изключването (по най-безцеремонен начин) на бившия лидер на партията и два пъти президент на републиката Георги Първанов и на десетки знакови социалисти – парламентаристи, интелектуалци, кметове.

Станишев и Дъбов ще останат в историята на БСП като съсипатели и ренегати, в името на властта подменили същността на БСП от социалистическа към социаллиберална формация, което отблъсна хиляди честни и социално мислещи хора. Неслучайно Дъбов жестоко бе бламиран в собствения си Шуменски избирателен район, където „Дъбовщината” властваше десетилетия. Той не бе излъчен от другарите си за делегат на последния конгрес и не стана член на НС на БСП.

 

Днес Царят на апаратните игри Дъбов да призовава за прозрачност е лицемерие и тотална липса на политически морал. Подобни функционери, които използват нахранените анти БСП медии, за да обливат с мръсотия собствената си партия и избрания с над 70% лидер, да обругават ярката и решителната опозиционна линия, която следва Корнелия Нинова, трябва да знаят, че това ще се обърне срещу тях.

 

Неслучайно тези „другари” не насочват своя гнав и критика срещу политическия противник ГЕРБ и Бойко Борисов. Нито Гергов, нито Дъбов са отронили и едно критично изречение по адрес на порочния мафиотско-мутренски модел на властта на ГЕРБ. Няма друга партия, в която обидени функционери да изсипват толкова омраза към председателя и неговата линия. Жлъчта и нихилизмът на говорители като Дъбов рушат доверието в БСП и обслужват само ГЕРБ и статуквото. Явно е желанието им БСП да загуби парламентарните избори, за да „поискат главата” на Корнелия Нинова.

 

Само че редовите социалисти показаха на прекия избор на 12 септември м. г., че партията е мобилизирана и стои зад своя председател. Подкрепя нейната ясна опозиционна политика, на очистване от задкулисието, от зависимостите и тайните договорки, на връщане към идейните корени и към родолюбието.

 

БСП днес подрежда къщичката си, за да осигури ред и спазване на Устава, за да избистри образа си като партия на трудовите и онеправдани хора, а не на тези, които чакат на партийната хранилка или мафиотско мутренската власт. Само така ще се върне доверието в БСП и нейното влияние в обществото. Защото формулата „всички са маскари” е много удобна за Борисов, но и за Гергов и за Дъбов. Точно затова мястото им не е в обновяващата се БСП и компромиси не трябва да има за никого! А иначе казано, след Г следва Д!

 

Проф. Светлана Шаренкова

Последни новини

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО: Повече от 90% от хората в Европейския съюз живеят в държава от НАТО. Но само 20% от разходите за отбрана...

Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи...

Северна Македония готова българите да се преброяват като отделна етническа група, но без промени в конституцията

Външният министър Буяр Османи поясни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група...

Александър Симов: bTV е “болонката” на властта

Нагласата за промяна у хората е голяма. Не оставяйте държанките на властта да ви уплашат да гласувате, призова депутатът от БСП  „Истинският журналист трябва да...