Президентът: Трябва да бъде предоставен комплект лични предпазни средства на всеки гражданин, който отиде да гласува

BIG5 АКТУАЛНО Президентът: Трябва да бъде предоставен комплект лични предпазни средства на всеки гражданин,...

Румен Радев провежда среща с ръководството на Централната избирателна комисия

 

Държавният глава Румен Радев се срещна с ръководството на Централната избирателна комисия за провеждането на избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани.

 

 

В срещата участват и представители на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, Националния статистически институт, Български институт за стандартизация и Държавна агенция „Електронно управление“.

„Целта на тези консултации е в няколко направления. На първо място да запазим здравето на хората и, които гласуват, и които ще бъдат във всички комисии. Да гарантираме конституционното право на глас на всички българи в страната и в чужбина. Да гарантираме надеждност на машинното гласуване по закон. Затова вече се работи активно. Има различни вариант и предложения. Постъпват предложения от различни организации“, обясни Радев.

„По запазването на здравето на хората, които работят в секциите, ще бъде добър знак ако хората в секциите знаят, че ще получат маски от определен клас, както и в различни държави. Ще има ясни инструкции – зависи от здравния протокол, на колко време да се проветрява, какви да са помещенията. Трябва да се направи максималното. Също така за хората, които идват да гласуват, ще бъде добър знак на всеки българин, който реши и трябва да иде да гласува, трябва да му бъде предоставен някакъв комплект лични предпазни средства. Това ще покаже, че държавата има отношение към своите граждани и ще повиши доверието в изборния процес“, изказа позиция президентът.

С всяка промяна на закона отговорностите, с които се натоварва ЦИК, непрекъснато растат, аз дори наложих вето на последните промени, подчерта Румен Радев.

„По отношение гарантиране на правото на всеки българин на глас за карантинираните, знаете, че и здравните власти обсъждат заедно с изпълнителната власт да има различни варианти. Изказа се едно становище от Обществения съвет към ЦИК, че няма нужда от законови промени. Може във вашите правила, които вие разписвате за изборите да бъде регламентирано гласуването с мобилни избирателни кутии и съответно секционноизбирателни комисии“, обърна се Радев към ръководството на ЦИК.

„Също така има предложение за по-голяма продължителност на изборния ден. Поставя се много сериозно въпросът за времеви коридори за възрастни хора. Проблемът в логистиката е и транспортът. Досега членовете на ЦИК после возят материали в общи автобуси. Ако се разпишат някакви други правила от здравните власти, тук вече е въпрос на логистично осигуряване и то сериозно“, добави президентът, цитиран от агенция „Фокус“.

„Въпрос, който се поставя, е гласуване по пощата за нашите сънародници зад граница. Това е сериозен въпрос, но искам да чуя вашето мнение има ли готовност и какви са особеностите. Сигурен съм, че изследвате чуждия опит. В Румъния стана гласуването по пощата. Гласувалите по пощата от чужбина румънци са много повече, отколкото гласували в откритите секции в чужбина“, каза още той.

„С всяка промяна на закона отговорностите, с които се натоварва ЦИК, непрекъснато растат. Аз дори наложих вето на последните промени, на това, което стана промяна от октомври месец. Вие осигурявате купуването или наемането на машините. Това сериозно право и отговорност ви се вмени в един много закъснял срок, мога да кажа“, каза Радев.

Оттук нататък трябва да бъде погледнато по-сериозно на диалога с политическите сили, тъй като знаем, че СИК се сформират на основата на квотен принцип от партиите. Това каза председателят на ЦИК Александър Андреев по време на среща с президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

„Вие начертахте много по-подробно останалите две предизвикателства. Те са свързани на първо място да се гарантира в тази тежка обстановка на пандемия здравето не само на избирателите, но и на членовете на СИК, които ще са на фронта“, каза той на президента Радев.

„Тук ние трябва да положим всички усилия. Не само ЦИК, но и всички държавните органи, за да може да гарантираме сигурността и здравето на всички тези хора в цялостния процес от обучението, съставянето на избирателните комисии, разяснителната кампания, превеждането на изборите и отчитането им“, добави Андреев.

„Аз лично приемам и считам, че това е един добър повод при провеждането на тези консултации от тук нататък да бъде погледнато по-сериозно на цялостния диалог с политическите сили, тъй като знаем, че СИК се сформират на основата на квотен принцип от политическите сили. Да бъдат посочени членове на СИК. Те да имат достатъчно резерви, за да може при необходимост те да бъдат подменени, тогава когато това се наложи. Това би могло да бъде един процес, който да подпомогне както изборната администрация, така и цялостния процес. За да може да бъдат обучени тези членове на СИК“, изказа позиция той.

Без изменение на изборния кодекс в частта за подвижни избирателни кутии, няма как да гласуват гражданите под карантина, каза председателят на ЦИК.

„Вече бе избран изпълнител, който да изпълни поръчката за доставката 9600 машини за машинно гласуване, за да може да бъде осигурено и обезпечено гласуването на избирателите в местата с над 300 избиратели. В тази връзка предстои, след като бъдат представени необходимите документи, да може да бъде подписан договор. В договора и в рамките на нашата обществена поръчка, са предвидени срокове, които да позволят изпълнението както на ангажиментите от страна ЦИК за осигуряване на машинното гласуване, така също и на Държавната агенция за електронното управление, Българския институт по метеорология и Българския институт по стандартизация, които по силата на измененията на изборния кодекс са нетоварени със задълженията да може да установят съответствието на машините към техническите изисквания и оттук нататък да дадат своето компетентно мнение“, посочи Андреев, цитиран от „Фокус“.

„Тук е необходимо да бъдат направени необходимите изменения в тялото на изборния кодекс. В момента това е предвидено само за тези избиратели, които са с трайни увреждания с медицински документ, които не позволят явяването в избирателната секция. В тази връзка ние считаме, че това не може да стане чрез такъв подход на разширено тълкуване на изборния кодекс чрез някакви правила, които да могат да разширят тези правомощия. Ние трябва да гарантираме законността, прозрачността, демократичния и честен избор. В тази връзка разширеното тълкуване и прилагане на тези текстове би могло да постави под съмнение точно тези принципи в изборния процес“, допълни той.

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...