Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

BIG5 АКЦЕНТИ Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика
Бойко Борисов за втори път не откликна на поканата на Комисията

 

Одобреното на първо четене създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на петъчното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Според отлично осведомен източник представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като „странно“.

Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Отправена е била покана към премиера Бойко Борисов, но той е отказал участие, заяви за БНР членът на мониторинговата група, евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева:

„Той за втори път не се яви. Това е дълбоко разочароващо, че един български премиер отново се скри от Европейския парламент. Ще припомня, че той не намери време да се яви през август, не намери време да се яви и днес. Тук в тази мониторингова група са били канени и приеха поканата премиерите на Малта, на Словакия, но господин Борисов се скрива за втори път. Но явно в програмата му няма време за върховенство на закона или този дебат му е скучен и твърде сложен“.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Според Йончева вероятно мониторинговата група ще се обедини около становището, че на зададените въпроси към българските власти не са получени конкретни отговори и по тази причина ще има още писмени въпроси. Заседанието се проведе при закрити врата и не се очаква официално изявление. От офиса на председателя на групата – евродепутата Софи инт Велд заявиха лаконично, че тя няма да коментира днешното заседание.

След като първоначално бе обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева.

Участваха още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега не се включи в заседанието.

Очакваше се заседанието да се състои в средата на декември, но бе отложено по технически причини. Тогава евродепутатът Елена Йончева съобщи, че групата не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, които им изпрати след изслушването им през август.

 

Последни новини

Протест в София срещу застрояването на Черноморието

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са...

Мегаделото САПАРД приключи след 13 години – без осъдени поради давност

Разследването започна през  2007 година по доклад на ОЛАФ, бизнесмените Марио Николов и  Людмил Стойков бяха задържани, а прокуратурата обяви, че е разкрила схема...

И все пак ще ни “чипират” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...