„Демократична България“ иска гласуване по поща и броенето на бюлетините да се излъчва на живо

BIG5 АКЦЕНТИ "Демократична България" иска гласуване по поща и броенето на бюлетините да се...
Опасенията на десните са, че изборите ще се организират от администрацията на Борисов

 

Важно е да имаме равнопоставена и ефективна предизборна кампания, за да може българите да има реално отразено политическо представителство в следващия парламент. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия Обединение „Демократична България“.

 

„В хода на тези консултации повдигнахме редица въпроси към съответните отговорни институции в този изборен процес, на които все още чакаме отговор и по отношение на здравния протокол, и по отношение на гласуването на хората, които да карантинирани и в изолация, и по отношение на право и възможност на българите зад граница да гласуват, защото в много от държавите има още по-сложна епидемична обстановка, и по отношение контрола върху изборния процес чрез видеозаснемане и то свободно в реално време, и за условията за набиране на допълнителни и резервни, които ще трябват повече в тези избори, членове на СИК, на мобилни, ако има такива, подвижни избирателни кутии“, коментира Радев.

Христо Иванов  от „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ изложи искането да се гласува по пощата като най-адекватната мярка за дистанционно гласуване и изрази притеснение, че въвеждането на машинното гласуване би могло да доведе до недоверие в изборите.

„Много е тънка границата и е много лесно това нещо да се случи. Тук отговорността е на ЦИК и управляващите за това да бъдат взети всички мерки и да има прозрачност на целия процес и от гледна точка на обществената поръчка. Миналата седмица предложихме да се откажат от използването на търговската тайна като предлог на фактически засекретяване на всички параметри от договарянето на доставката на тези машини, така и по отношение на самите машини“, посочи той.

От „Демократична България“ казаха, че имат около 6 хил. доброволци да наблюдават честността на вота в кампанията „Ти броиш“, но трябва да се гарантира тяхното здраве от властите.

Христо Иванов изказа удовлетворението на партията от задълбочените консултации при президента и изрази надежда да се увеличи значително безплатното време за участниците в изборите по обществените медии БНР и БНТ. И президентът Румен Радев, и „Демократична България“ се обединиха около възможност за онлайн излъчване на броенето на бюлетините.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов смята, че основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава, заради което всички обществени кръгове трябва да участват в контрола. По-късно пред медиите той обяви, че има данни, че ГЕРБ купува около 300 хил. гласа.

 

 

 

 

 

Последни новини

Нинова: Имаме предизборна програма, план за управление, целта ни е да сме първи!

Интервю на Явор Стаматов с председателя на БСП Корнелия Нинова пo Българското национално радио  От една година насам давате заявка, че целта ви е БСП...

332 са новите случаи на коронавирус у нас

Излекуваните за последните 24 часа са отчетени 408 душиПоложителни са малко над 13% от направените 2531 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал...

Васил Божков се изправя срещу Борисов и Нинова

Васил Божков ще участва в парламентарните избори, съобщава "Стандарт". Партията на Васил Божков "Българско лято" не успя да се регистрира за изборите, но постигна...

БСП влиза в местната власт след частичните избори. ГЕРБ губи позиции, погазен от всички

ГЕРБ останаха едва четвърти в с. Стрежево, партията на Борисов загуби още с. Николаево и с. Поточарка Татяна Стойкова от БСП е кмет на Троянското...