И Цветанов обезпокоен за прозрачността на изборите и как ще се броят бюлетините

BIG5 АКЦЕНТИ И Цветанов обезпокоен за прозрачността на изборите и как ще се броят...
От „Републиканци за България“ искат промени в изборния закон

 

Консултации с ПП „Републиканци за България“ за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

 

Много е важно да има доверие в изборния процес, а то се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата. Хората трябва да видят, че има механизми за предотвратяване на всякакви манипулации. Това каза президентът Румен Радев по време на среща „Републиканци за България“ – част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Цветан Цветанов като председателят на ПП „Републиканци за България“ се обяви за промени в Изборния кодекс. Той изрази безпокойство за това, че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитено както конституционното право на глас на българите, така и тяхното здраве.

Като друго притеснение Цветанов посочи броенето на изборните резултати. Той подкрепи онлайн предаването на начина на броенето на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, което бе предложено и при вчерашните консултации при президента.

„В момента извънпарламентарните партии участват в консултациите в съответните секционни избирателни комисии, но те могат да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии. Предлагаме да има възможност законодателят да предвиди двама члена, както да бъдат от извънпарламентарните партии в ЦИК, също така да бъдат като членове на СИК. Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, предложи Цветан Цветанов.

Според него трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда и предложи времето в обществените медии за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност.

Цветанов подчерта, че нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков, тъй като не дава възможност за представяне на различни гледни точки за разлика от БНР. „Към настоящия момент даваме доверието си на БНР, които дава възможност да се изпълни основната функция на обществената медия – постигането на този плурализъм, който смятаме, че е в интерес на всички“, заяви лидерът на „Републиканци за България“.

Цветанов подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но определи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни, тъй като това би могло да доведе до опорочаване на вота.

Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че „когато говорим за здравен протокол и за това, че час по-скоро трябва да знаем тези правила, този здравен протокол се отнася не само за деня на избора, а и за цялостната кампания – при какви условия ще се прави тя така, че българските граждани да могат да чуят предложенията на всички политически субекти, които ще участват в тези избори, и да направят своя информиран избор“.

Според Илияна Йотова предизборната кампания ще бъде прехвърлена почти изцяло в медийното пространство заради невъзможността за провеждане на традиционните срещи с избиратели. Затова вицепрезидентът смята, че първо трябва да бъдат направени промените в частта от Изборния кодекс, която регламентира участието в медиите, а след това да се проведат много сериозни консултации между политическите партии, заедно с ръководствата на БНТ и БНР. Йотова подчерта, че трябва да се търси баланс и да не се прекалява с предизборното съдържание в медиите.

 

Последни новини

ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ! Кандидатът на Слави – Мика Зайкова, по-неграмотна и от първокласник!

Правилата на българския правопис явно не важат за икономистката  Мика Зайкова – част от икономическия екип на партията на Слави Трифонов и водач на листа...

Костадин Ангелов представя електронния регистър за ваксинация

 Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на „Информационно обслужване“ ще представят днес електронния регистър за ваксинация За изготвянето на електронен регистър за желаещите да...

Равносметка в края на мандата: Депутатът от БСП Филип Попов с най-много изказвания от парламентарната трибуна

 Броени часове остават до прощалната снимка на депутатите от 44-то Народно събрание. Мандатът му изтича на 26 март, но по традиция народните представители ще...

Васил Божков с писмо до “независимите” медии: Спрете с лъжите!

 Бизнесменът Васил Божков публикува в социалните мрежи писмо до медиите у нас, които по думите му разпространяват неверни и манипулативни информации за него. Вижте...