Цветозар Томов: Нужни са промени в Изборния кодекс, за да не бъдат лишени хора от право на глас

BIG5 АКЦЕНТИ Цветозар Томов: Нужни са промени в Изборния кодекс, за да не бъдат...
Гласуване по пощата за каратинираните, но и за българите в чужбина, предлага социологът 

 

„Нужни са промени в Изборния кодекс“, заяви пред БНР социологът Цветозар Томов и уточни: „Добре е депутатите да поставят на масата Изборният кодекс и да внесат промени в него, но не да решават само проблемите с гласуването на карантинираните, а целия комплекс въпроси, свързани с влиянието на пандемията върху българските избори, а и въпроси, които от години се поставят – примерно, със създаването на изборен регистър в страната“.

Според него тези промени трябва да се направят в кратки срокове, защото, когато и да бъде датата на изборите, времето до вота е малко: „Ако тези неща не се свършат, множество хора реално ще бъдат лишени от конституционното си право на глас при сега действащия Изборен кодекс“, заяви той.

По думите на бившия член на ЦИК трябва да има възможност за дистанционно гласуване по пощата за каратинираните гласоподаватели, но и за българите в чужбина.

Той подчерта, че има възможност заради пандемията да се стигне до ниска избирателна активност, а това да доведе до политически резултат, който не отразява обществените настроения: „Другият риск е свързан с възможността провеждането на изборите да доведе до тласък в пандемията, много хора да се разболеят в резултат на изборите. Това се случи във Франция миналата година, при първата вълна на епидемията“.

Томов беше категоричен, че за да не се стигне до тези рискове, трябва да бъде създаден разумен протокол за действие на избирателните комисии, който да гарантира и тяхната сигурност, и на гласуващите хора.

Социологът заяви, че подкрепя насрочването на изборите на възможно най-късната дата, за да бъде времето по-топло и да има повече възможности за проветряване на помещенията, а за карантинираните гласоподаватели да се създадат секции на открито.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Цветозар Томов предложи провеждането на изборите да бъде в два дни, но не последователни, а през две седмици, за да може така да бъде възможно гласуването на карантинираните хора. Той подчерта, че за това също е необходима промяна в Изборния кодекс.

„Здравето на хората би трябвало да е по-важно от провеждането на едни избори, колкото и да е важно да се произведат те навреме“, заключи социологът.

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...