Подкрепя ли Агенция „Митници“ предизборната кампания на партията на Цветан Цветанов?

BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Подкрепя ли Агенция „Митници“ предизборната кампания на партията на Цветан Цветанов?

Владимир Енчев, който печели всички обществени поръчки в Агенция „Митници“, е дясната ръка на Цветанов в Златоград

 

Финансира ли се партията на Цветан Цветанов от обществените поръчки в митниците? Въпросът естествено възниква, след като дясната ръка на лидера на „Републиканци за България“ в Златоград  – Владимир Енчев – печели по странен начин всички обществени поръчки в Агенция „Митници“. Отделно бизнесменът има голямо влияние и върху кмета на Златоград Мирослав Янчев, избран от ГЕРБ, лично с протекциите на Цветан Цветанов тогава. Въпросът поставя в своя публикация сайтът topnews-bg.eu, припомняйки пътя на бизнесмена Владимир Енчев, преплетен с политиката.

Кой е Владимир Енчев и как взима половин милион за сметка на здравето на децата?

В Златоград се впечатляват от бизнесмена още през зимата на 2008 г., когато в най-студените дни той започва цялостен ремонт в основното училище „Васил Левски“. Учебният процес не се преустановява, обаче – децата мръзнат в клас, докато се подменят дограми, свалят се прозорци и врати. Тогава никой не знае каква е причината за това бързане за сметка на здравето на учениците.

Истината лъсва доста по-късно, когато става ясно, че общината е затънала в борчове, покрай същите тези ремонти. Кмет е Мирослав Янчев, избран от ГЕРБ, лично с протекциите на Цветан Цветанов тогава.

В този разоряващ общината ремонт по никое време са заровени един милион лева. Парите е трябвало да бъдат отпуснати по оперативна програма „Регионално развитие“. Предизвестено търгът се печели от Владимир Енчев, който има славата на кмет в сянка на Златоград, тъй като зад гърба му е лично Цветан Цветанов.

Енчев, обаче си навлича гнева на КЗК заради грешна документация: посочва в офертата си гаранция за дограмите на прозорците 25 години, при условие, че производителят дава гаранция 10 години. Заради неточности в документацията и съмнения за незаконно проведен търг, на 6 август 2008 г. с решение № 387 Комисията за защита на конкуренцията отменя резултатите от конкурса и връща процедурата за ново разглеждане на офертите.

Авансовото плащане по проекта, което се равнява на 20 процента от цялата сума, обаче вече е направено. И вместо да спази закона, кметът бързо внася 200-те хиляди по сметките на „Валзах“ – фирмата на Енчев, по силата на един изцяло незаконен договор за извършване на ремонтите в трите училища. Сумата, с която община Златоград се задължава пред него, е 520 236 лева. Толкова е поискал бизнесменът за подмяната на дограмите и боядисването на сградите в офертата си.

Вече през май 2009 година състав на Върховен административен съд потвърждава решението на КЗК и обявява търга за незаконосъобразен. Парите по оперативната програма секват. За да доплати на фирмата на Енчев, който не спира ремонтите, Мирослав Янчев тегли от името на общината банков кредит. При това, решението му е взето еднолично, без да бъде съгласувано с Общинския съвет. Така, вместо безвъзмездна финансова помощ, Златоград получава тежък финансов удар, нанесен от кмета.

За случая е сезирана Окръжна прокуратура в Смолян. След дълги месеци „разследване“, чадърът на ГЕРБ се отваря и над главата на Янчев – така, както пази и други свои скандални кметове.

Прокурорите в Смолян отказват да образуват досъдебно производство срещу Янчев, защото са на мнение, че няма никакви данни за нарушения и злоупотреби. Отказът им е атакуван в Апелативна прокуратура Пловдив, но решение по случая няма.

Независимо от сигналите за некачествена работа на фирмата-изпълнител на проекта пък, ревизия на училищните ремонти също не е правена. Защо ли?

През 2015 г. Община Родопи завежда дело в съда за некачественото изграждане на канализацията в село Крумово, съобщава тогава кметът на общината Пламен Спасов. Паралелно е започнало изрязване на пропадналия асфалт и попълване на кухините с чакъл, за да може да се минава по улиците, за сметка на общината.

Комисия от експерти оглежда състоянието на 4-те най-пострадали улици и съставя протоколи, които да бъдат внесени в прокуратурата. По думите на вещите лица, за да се възстановят повредените участъци ще са необходими около 1 млн. лв.

След мартенския сняг по улиците на родопското село зейват кратери, някои от които дълбоки над метър. Преминаването по тях става само пеша или с колело, тъй като има опасност колите да затънат в ямите.

Златоградската фирма „Валзах” ЕООД е изпълнител на обществената поръчка за строителство на канализацията в селото. Поръчката е изпълнена в периода 2008 – 2010 г. с 8 години гаранция. Така на практика пропадналите улици са все още в гаранция но няма кой да му поиска отговорност.

Днес бизнесменът Енчев се подвизава като управител на фирма“ Енчев ГРУП“ ЕООД. Въпросната фирма странно как печели всички обществени поръчки в Агенция „Митници“. Нещо повече успоредно с това точене на обществен ресурс доскоро Владимир Енчев беше съветник в МРРБ, като сам парадирал с личните си връзки с министъра.

Въпросът е как така един чиновник, лично протеже на бившия втори Цветан Цветанов обира всички обществени поръчки в агенция „Митници“ и успоредно е работил като съветник в министерство?

Тези скандални и напълно доказуеми факти, създават и логичния въпрос – финансира ли се партията на Цветан Цветанов гласно или не през въпросните негови „калинки“ във властта?

Агенция „Митници“ от години дължи отговор на още много други въпроси, но всички свързани с облагодетелстване или разпъване на чадър над определени кръгове.

Припомняме, че в BIG5 многократно сме писали за корупцията в митниците. Случаите не са един и два – явни, но без отговор от отговорните институции (виж ТУК).

Преди половин година излязоха наяве скандални назначения в Агенция „Митници“, за които BIG5 също писа. Нека припомним, че лично премиерът Борисов бе поискал главата на трима висши митничари, след като е получил сериозна информация от чужди партньорски служби. Неслучайно прокуратурата се съсредоточи и удари силно по корумпираните играчи на основните митници в страната. Кадровата и бизнес политиката на шефа на Митниците Георги Костов и досега остава далеч от прозрачността, но видимо близко до изборите.

Свързани публикации:

Докога митничар №1 Георги Костов ще си затваря очите пред корупцията в митниците!?

 

 

Последни новини

Таксиметровите компании актуализират цените си

 Причината – от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса за такситата Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината...

14 кандидати се отказаха от място в парламента – 9 от ДПС, 3 от ГЕРБ-СДС и 2 от ИТН

  ЦИК обяви окончателното разпределение на депутатските мандати  Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно...

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...