Проф. Георги Генов: При Тръмп видяхме, че американският президент всъщност не е този, който управлява САЩ

BIG5 ИНТЕРВЮ Проф. Георги Генов: При Тръмп видяхме, че американският президент всъщност не е...
САЩ имат много устойчив бюрократично-административен апарат, държавата има неизменно схващане за приоритетни интереси и провежда последователна политика. И от тази гледна точка смяна на лицата и прочие, това е за публиката. Да не би да мислите, че като се смени президентът, ще се сменят посланиците или в посолството ще отидат инструкции какво друго да правят и какво да не правят, коментира проф. Георги Генов, преподавател в катедра „Международни отношения” в УНСС, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

 

– Проф. Генов, малко да върнем лентата назад преди да стигнем до момента на встъпването в длъжност на Джо Байдън – как се стигна до това американски войници да спят в залите на Конгреса?

– Това, което се вижда е, че не са вътре в залите, а охраняват подстъпите към Конгреса. И това са според мен, предпазни мерки от тази гледна точка никога повече не е по-лошо, отколкото по-малко. Така че предполагам има и презастраховане, едното, което е. Става дума за организаторите на самата церемония. От друга страна наистина има определени сведения според официални агенти в САЩ по сигурността най-общо, които считат, че радикализацията като процес е доста разпространил се по територията на страната, и че е твърде възможно, тъй като в социалните мрежи се водят и такива диалози, да се извършат опити по един или друг начин да се провали процедурата на инаугурацията, тъй като тя се гледа като правило в цял свят, което е примамливо за всеки, който може да сглоби някаква бомбичка някъде да взриви, ще получи като се казва максимално влияние в глобален размер. От гледна точка изкушението е за всякакви, включително терористи, ислямисти, радикалисти, граждани на САЩ, недоволни от резултатите от изборите и т.н. И включително разбира се и провокации от другата страна, твърде е възможно, защото там контролът върху движение от типа на „Животът на черните също има значение“ и т.н., също е не толкова ефективен. Да, това са нормални мерки.

– Да, очевидно, че мерките наистина трябва да са затегнати, това е ясно. Смятате ли обаче, че сцените от нахлуването на някои американски граждани в сградата на Конгреса, могат да се повторят, или по-скоро опитите на тези хора, които първоначално се обявиха за привърженици на Тръмп, да бъдат повторени?

–  Ами ако въпросът ви е дали могат да се повторят, първо да ви напомня, че това, което става в САЩ у нас е било, и от тази гледна точка надали биха могли нещо тепърва, да приемем, че оттам ще се разпространи в посока България. Но опасения в нашите съюзници в Европейския съюз и НАТО в Европа, определено опасения в това отношения предвид продължаващите протести, демонстрации и шествия по различен повод разбира се, продължават в държави, като Франция, Германия, Чехия. И от тази гледна точка лошият пример знаете е по-заразителен, отколкото добрият.

– Определено. Какъв отпечатък ще остават тези действия и върху репутацията на републиканците?

– От международна гледна точка кажи-речи никакъв, защото Републиканската партия с изключение на няколко института, които имат присъствие и в нашата страна примерно, единият от тях е по-известен, няма проблеми с финансирането на такъв тип дейности, които се вписват в така съществуващото, работещо съгласие междупартийно по отношение на външната политика и нейните приоритети. От друга страна в рамките на САЩ очевидно този процес ще продължи и вероятно това ще може със сигурност да се каже след следващите промеждутъчни избори там – на няколко години се обновява състава на Конгреса, частично на Сената. И от тази гледна точка засега прогнозите, без да се основават на достоверни проучвания, в смисъл повече на експертно мнение, са, че ще се отрази неблагоприятно и че започналата тенденция от 2 години за намаляване на електоралния вот на Републиканската партия по места ще продължи. Но това са прогнози в рамките на цикъл от 2 година, през който цикъл тези 2 години ще имаме коронакризата, икономическата криза и последствията, и това неминуемо ще въздейства върху електоралните нагласи, както и у нас примерно във връзка с предстоящите избори.

– Смятате ли, че законът за носенето на оръжие е доста по-либерален, отколкото имаме в други европейски държави, може да достигне до такова крайно нагнетяване на ситуацията и до въоръжени сблъсъци?

– По-либерален от други европейски държави е как да кажа е пресилен израз.

–  Защо?

– Практически освен в САЩ, никъде в такива мащаби не е легализирано притежаването и носенето на оръжие в джоба си, в багажника на колата, на задната седалка, на предната седалка и т.н., повтарям, при това в такива мащаби. От тази гледна точка те са уникални разбира се, защото в огромното мнозинство от страните по света огнестрелното оръжие подлежи на регистрация и разрешителен режим с доста строги изисквания, и от тази гледна точка практически няма място за сравнение. Освен там, където държавност няма, и в този смисъл няма кой какво да следи. Например в Либия, Ирак и т.н.

– И тази „свобода“ до какво може да доведе, не дай си Боже?

– Извинявайте, тя от основаването на САЩ е тази свобода, и от тази гледна точка самото притежаване на оръжие от населението, което за изминалите примерно 2 години се е увеличило с 8 до 12 %, това в мащабите на държава от 350 милиона средно технически означава реално не толкова голямо увеличение, извинявам се израза. В общи линии самото притежание на оръжие автоматически не означава, че то се използва. В повечето случаи мотивацията е защита на неприкосновеност на жилището, личната, на семейството и т.н. Свидетели сме на поредица от инциденти, да, разбира се, в светлината на атентатите на единични изпълнители е много висока там в сравнение с европейските страни най-общо казано, все пак като проценти статистически това са съпоставими величини. Да, възможно е при тази ситуация разбира се, това са опасения, донякъде с елементи на основателност, да, възможно е в този смисъл да се стигне до доста примерно често използване на огнестрелно оръжие при конфликтите между обособилите се по политически и идеологични пристрастия групи в обществото. В някои щати в някои градове това се преценява, че е по-вероятно, но във федерален мащаб реално погледнато някакво въстание, гражданска война и прочие. Да, това е най-лошото, което по принцип се предполага, тъй като когато сте готови за най-лошото, вие очаквате много приятни изненади. Но реално активизирането на Националната гвардия в САЩ също има за цел да предотврати подобни сблъсъци. Така че това лято имахме доста често използване в продължение на седмици.

– Знаете, че сцените в Капитолия бяха наречени от много анализатори „безпрецедентни“ в историята на САЩ. Знаем, че няма лоша реклама. Това ли беше краят на кратката политическа кариера на Доналд Тръмп?

– Аз не смятам, че в случая това може да се отнесе към лоша реклама, която след като е реклама, лоша, добра – няма значение. Реално погледнато по същество досега законодателното събрание, респективно сграда, не само федерална, но и щатска от граждани на САЩ, без покана, без отворени врати, часове за посещение на групи, това не се беше случвало. Това е първият случай. От тази гледна точка може да се каже, че да, прецеденти няма в историята на САЩ. Но в общи линии това не е често явление, ако погледнете и в Европейския съюз…

– Така е, виждали сме подобни сцени. Защо тогава това, което видяхме в САЩ, така ни учуди, така ни възмути?

– Ами ето, отново ще направя паралел с нас – гражданството също е навлизало в Народното събрание без покана влизане без покана в сградата на Народното събрание. В САЩ се използва оръжие, има убити. И от тази гледна точка това вече наистина е безпрецедентно. Докато никъде в европейските страни досега нямаме такъв случай на загинали граждани, които протестират пред парламенти и се опитват да влязат.

– Така е

– В повечето случаи тези опити са безуспешни.

–  Кариерата на Тръмп? Това ли е краят на политическата му кариера и какъв ще бъде мандатът на Джо Байдън? Дали няма да продължи това ексцентрично съревнование от страна на милиардера Тръмп?

– Какво да ви кажа? Господ прибира хората без да ги уведомява предварително. Тръмп е средностатистическата възраст на мъжете в България, малко отгоре дори с няколко месеца. Никой не знае колко още му е отредено да живее. Реално той след 4 години би се опитал, но в общи линии ситуацията в Републиканската партия в момента е такава, че той трудно ще утвърди отново като лидер на тази партия и ще бъде номиниран за президент след 4 години. Не знаем какво ще се случи дотогава и какво ще му направят и той какво ще си направим, ако става дума за това. Той е системна грешка неговата проява на президентските избори в САЩ, която беше недогледана и която беше подценена и беше допусната. И от тази гледна точка разбира се ще се извършат определени процедурни, законодателни и политически действия, за да не допуснат нещо такова. Ако ме питате какво става с политическата кариера на Доналд Тръмп, аз искам да ви успокоя, да не се притеснявате, той има доста по-големи проблеми, тъй като за момента тук въпросът е за неговите политически и граждански права след 4 години дали ще бъдат запазени, едното, което е, тъй като дори и да бъде амнистиран априорно, това е само за федерални престъпления, но той може да бъде съден във всяка околия, във всяка община, във всеки щат водят дела срещу него. Има много интересен живот, когато ще общува много с адвокати. Да, в това отношение като правило можем да приемем, че лично на Доналд Тръмп политическата кариера е свършена, но тук от 2 седмици вече се заговори за тръмпизъм, за политико-идеологически и ценностен феномен или тенденция. От тази гледна точка очевидно не толкова Тръмп и какво ще стане с него в момента е важно, а какво ще стане с тези последователи на идеите, които Тръмп провъзгласяваше и в общи линии се стремеше да реализира. А това е вече нещо, което предполагам ще даде отражение и извън самите САЩ, и в някаква степен сигурно ще стигне и до нас. Макар че у нас отявлени привърженици на Тръмп, никой от нашето държавно и политическо ръководство не се е афиширал, и от тази гледна точка тръмпизмът като такъв, освен че ни одрусаха доста яко за закупуване на самолети авансово и прочие, и прочие разходи, той каквото можа измъкна от нас.

– Значи е добър бизнесмен.

– Ами дадохме ги вече, това е, връщане назад няма. Оттук нататък България, разбира се, ние също сме от групата резервирани по отношение на Китай, ние отдавна преди Тръмп още обявихме, че Русия ни е противник и се готвим срещу защита от руска агресия. Така че кой знае какво в този смисъл, тенденциите са установени и се развиват известно време, някакви кой знае какви изненади няма в положителен смисъл.

– Да, и последен въпрос в хода на разговора. Знаете, че в много издания се появиха най-различни писания за здравословното състояние на Джо Байдън. Та в този ред на мисли какво се случва, ако президентът не е в състояние да изпълнява своите задължения? Какво казва Конституцията?

– Това е по повод Тръмп току-що чл. 25 от Конституцията, разбира се, това е ситуация, при която по инициатива на вицепрезидента г-жа Харис, с 2/3 от правителството, могат разбира се да му отнемат правомощията, и съответно да имаме изпълняващ длъжността президент, когато той кротичко ще бъде хоспитализиран, лекуван, лекуван, докато в един момент не си подаде оставката. Това е долу-горе от правна гледна точка процедурата, която е описана. Разбира се, той може и в доста добро състояние интелектуално, нека да го кажа така, също така да бъде да си подаде оставка по някое време. Тази хипотеза се реши още в предизборния етап. Това е през късна пролет и през лятото. Реално погледнато, вижте, по примера на Тръмп видяхме, че американският президент, който се ползва като длъжност значително по-голям, всъщност не е този, който управлява САЩ, ако и доколкото подлежат на управление, и не е толкова решаващо, освен в някои критични моменти, когато има изключителни функции. Дълбоката държава е буквално е тази, която управлява. И от тази гледна точка здравето на Байдън в момента не представлява проблем. Да е жив и здрав човекът, да се радва на правнуци, да ги изпраща абитуриенти и т.н., повече или по-малко имали сме историята познава американски президенти, които твърде лежерно, просто царуваха, не толкова се амбицираха да работят. Тук за първи път имаме ситуация, когато зад президента стоя апарата на партия, който е активен и който е интегриран със законодателното тяло, Камерата на представителите. И от тази гледна точка могат да се очакват инициативи и съществени решения и промени през Конгреса. И вероятно при тази ситуация Байдън просто няма да налага президентско вето. САЩ ще започнат в своите деяния да приличат на парламентарна република. Байдън в САЩ има по-малко правомощия, отколкото нашият министър-председател. Той не може да каже: „Ето, 20 милиона ще ви дам“. Там бюджетът не му позволява такива неща. Там има федерална част, програми, и там има за щатите щат по щат колко пари и т.н. Най-големият подвиг, извършен от американски президент, е Бил Клинтън, който успя да смъкне 40 млн. долара, за да купи нафта, сметнете 40 милиона. Оперативният резерв за германския канцлер е 31 млрд. евро. От тази гледна точка да е жив и здрав Байдън.

– Да, разбихме мита за могъществото на фигурата на американския президент току-що.

– Държавата е № 1, държавата е много могъща, държавата има много устойчив бюрократично-административен апарат, държавата има неизменно схващане за приоритетни интереси и провежда последователна политика. И от тази гледна точка смяна на лицата и прочие, това е за публиката. Да не би да мислите, че като се смени президентът, ще се сменят посланиците или в посолството ще отидат инструкции какво друго да правят и какво да не правят.

източник: focus-news.net

Последни новини

ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ! Кандидатът на Слави – Мика Зайкова, по-неграмотна и от първокласник!

Правилата на българския правопис явно не важат за икономистката  Мика Зайкова – част от икономическия екип на партията на Слави Трифонов и водач на листа...

Костадин Ангелов представя електронния регистър за ваксинация

 Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на „Информационно обслужване“ ще представят днес електронния регистър за ваксинация За изготвянето на електронен регистър за желаещите да...

Равносметка в края на мандата: Депутатът от БСП Филип Попов с най-много изказвания от парламентарната трибуна

 Броени часове остават до прощалната снимка на депутатите от 44-то Народно събрание. Мандатът му изтича на 26 март, но по традиция народните представители ще...

Васил Божков с писмо до “независимите” медии: Спрете с лъжите!

 Бизнесменът Васил Божков публикува в социалните мрежи писмо до медиите у нас, които по думите му разпространяват неверни и манипулативни информации за него. Вижте...