Делко Шатов – човекът, който „щави” държавата с ДДС и акциз покрай немската регистрация SHA и S!

BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Делко Шатов – човекът, който "щави” държавата с ДДС и акциз покрай...
Схемата се използва, за да се избягва плащането на данък за мощните автомобили. По този начин държавата е ощетена от събирането на приходи в хазната

 

Ревизорите на Националната агенция по приходите (НАП) София проверяват дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица. Проверяват се също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли.

Емблемата на схемите с автомобили с немска регистрация у нас е лицето Делко Шатов. Проверка на wow-media.bg в Търговския регистър показва, че Шатов е свързан или участва в следните фирми:

„ЕВРОЛИНК Мениджмънт” ООД, с ЕИК 201696616, представлявано от своите законни представители  Евгения Иванова Никова, Делко Манов Шатов

„ЕВРОЛИНК СЕРВИЗ“ ООД, с ЕИК 204307568, с МОЛ: Николай Делов Шатов

„ЕУРО-ЛИНК“ ООД , ЕИК: 102249713, с МОЛ: Делко Манов Шатов

„ЕВРОЛИНК ДС“ ООД , ЕИК: 201090935 с МОЛ: Делко Манов Шатов и Станислав Иванов Благоев

Към днешна дата Шатов се изживява за един от най-големите тарикати и основен съветник на редица родни баровци и богаташи по въпросите как да “врътнем” държавата без да плащаме ДДС и акциз върху скъпите автомобили с немска регистрация. Шатов предлага най-различни услуги, включително и тази как да управляваш скъп автомобил в България, въпреки че нямаш официални доходи, а имаш само черни пари. Една от схемите, които той предлага на своите клиенти, е “врътката” уж да управляваш колата под наем. Автомобилът се записва на трето лице, а реалният собственик уж я наема от него.

Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с „SHA-регистрация“, уточняват от приходната агенция.

„Модата” да се шофират луксозни автомобили, за които се твърди, че са наети в Германия, датира от десетина години. Схемата се използва, за да се избягва плащането на данък за мощните автомобили. По този начин държавата е ощетена от събирането на приходи в хазната.

Регистрационните табели, на които са изписани инициалите SHA и BB, са регистрирани в малките градчета Боблинген или Швабиш Хал в областта Баден Вюртенберг.

Данъчните ще направят проверки за това къде е реалното място на стопанска дейност на немските дружества, от които се твърди, че са наети колите, и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси, уточняват от приходната агенция.

За да установят дали става въпрос за схеми за данъчни измами, българските данъчни ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС и чрез други начини за административно сътрудничество.

Освен това, ревизорите ще извършат насрещни проверки и в офисите на българските дружества, наематели на луксозните возила.

Шофьорите на лимузините също ще бъдат подложени на щателни ревизии.

източник: wow-media.bg

Последни новини

Македонските лидери след 1945 са били български учители, разкриват архивни документи

През 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат...

Кольо Колев: В следващия парламент е възможно партиите да са само четири – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС

Няма лошо в привличането на популярни лица в гражданските квоти на партиите, но идеята е да се прави политика, а не шоу, смята социологът  В...

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

БСП настоява за преотстъпване на част от данъците, за да остават в общината, а не да се раздават еднолично  „Мога да допринеса за промяна в...

Херо Мустафа: Прoблeмът c кoрупциятa в България e видим и вcички пoлитичecки cили трябвa дa ce oбeдинят пo тoзи въпрoc

„Нaшaтa цeл e Бългaрия дa бъдe cилнa и нeзaвиcимa и тoвa нямa дa ce прoмeни", зaяви пocлaникът на САЩ  В интервю за "Панорама" американският посланик...