Карантинираните ще гласуват в мобилни секции

BIG5 АКЦЕНТИ Карантинираните ще гласуват в мобилни секции

 

На предстоящите парламентарни избори хората под карантина ще могат да упражнят правото си на вот в мобилни или разкрити в болници секции

 

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за извънредното положение, които ще позволят хората под карантина да гласуват на предстоящите парламентарни избори, предаде БНР.

Те ще могат да направят това в мобилни или в разкрити в болниците секции.

За промените гласуваха 128 депутати, 45 бяха против, а 9 гласуваха „въздържал се“.

Управляващите предлагат да се възложи на ЦИК изработването на специални правила, които да защитават здравето на избирателите и членовете на секционните комисии.

Членовете на секционните избирателни комисии за извънредните секции ще са не по-малко oт трима. Това важи и за броя на членовете на комисиите извън страната –  по преценка на ЦИК.

ЦИК приема правилата след проведени консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към нея като публично обявява резултатите от провеждането им. Предлага се приетите правила да може се обжалват пред Върховния административен съд по реда на Изборния кодекс.

Беше прието срокът за предложения до второто четене да е 4 дни.

Хората в изолация и пациентите в Сovid отделенията ще упражнят своето право на глас чрез подвижни урни.

Друга редакция в закона ще позволи и на граждани с изтекли документи също да могат да гласуват.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организация и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на хората.

Красимир Ципов от ГЕРБ поясни, че Централната избирателна комисия ще предприеме всички действия, за да гарантира избор, съобразен с противоепидемичните мерки:

„ЦИК е органът, който се занимава с цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори“.

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия:

„Няма как да се спазят изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани – в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена“.

ДПС подкрепиха предложенията на ГЕРБ, а Хамид Хамид и призова за диалог:

„Не можем да не се съобразим и с опасенията, изразени и от колегите от БСП, и от становището на ЦИК. Предлагам в дух на диалог да прецизираме текстовете, всеки да си направи предложенията и да се съобразим и със становището на Централната избирателна комисия“.

Павел Шопов от „Атака“, който беше на мнение, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, коментира:

„Много съмнително съм настроен по отношение на това дали ще има машинно гласуване изобщо. И ако се вкарат в Изборния кодекс, ще бъдат внесени решителни и недвусмислени мерки, за да има машинно гласуване“.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...