ГЕРБ разрешават осъждани лица да влязат в охранителния бизнес

0
533
Иван Иванов, БСП: В навечерието на изборите ГЕРБ отварят вратата на охранителния бизнес за криминалния контингент

 

Осъждани, чиито присъди са изтекли и са били реабилитирани, ще могат да са собственици на охранителни фирми.

За охранителите пък вече няма да се изисква завършено средно образование. Тези промени в Закона за частната охранителна дейност, предложени от ГЕРБ, бяха одобрени на първо четене от Народното събрание.

Освен това със законопроекта се дава възможност частните охранителни фирми да превъзлагат дейности и да използват подизпълнители. С промените от видовете частна охранителна дейност отпадат дейностите по охрана на селскостопанско имущество и недвижими имоти.

Въпреки протестите на опозицията предложенията бяха приети с гласовете на 77 народни представители, „против“ – 25 и „въздържали се“ -2.

“В началото на 44-то Народно събрание започнахме със Закона за частната охранителна дейност с куп спорни поправки, които приключиха в Конституционния съд. Сега, в края на мандата, влиза отново същият закон с отново куп спорни поправки”, критикува народният представител от БСП Иван Иванов по време на дебата за Закона за частната охранителна дейност в парламента.

“Голямо недоумение буди защо накрая на този парламент управляващите се опитват да се уредят един куп частни интереси, които са меко казано са спорни”, каза Иванов и даде примери: “На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители. Има основателни притеснения, че ще се направи една концентрация и съществува много сериозен лобизъм в посока на определени фирми да могат да печелят определени обществени поръчки и да смажат конкуренцията под себе си. По-малките фирми от охранителния бранш се опасяват, че ще бъдат притискани да се отказват от обекти и да влизат като подизпълнители на по-ниски цени“, заподозря социалистът.

Той разкри и намеренията на управляващите: “Черешката на тортата в целия този законопроект е предложение на ГЕРБ управители на охранителни фирми да могат да бъдат осъждани лица. Изнасилвания, грабежи, убийства, рекет, наркопласьорство – всички тези лица, ако в един момент бъдат реабилитирани, с радост ще се впуснат в охранителния бизнес“.

Иванов не скри възмущението си: „Какво правят от ГЕРБ? В навечерието на избори разрешават на криминалния контингент да развиват частна охранителна дейност”.

Социалистът предупреди, че тези промени в навечерието на избори звучат притеснително и допусна, че е възможно тези структури да се активизират и да помагат на определена политическа сила.

Депутатът от левицата бе категоричен, че е недопустимо да се гледат такива скандални поправки, като подчерта, че управляващите се занимават с тежко лобистко законодателство.

“Щели да се пускат реабилитирани осъждани лица. През 90-те години имаше множество лица, които се занимаваха с рекет, побоища и измами. Това означава, че като са им изтекли присъдите могат да си влязат официално в охранителния бизнес. Сега ГЕРБ казва на лицата на прехода „Заповядайте, вратата е отворена и ви разрешаваме да сте в охранителния бизнес“. Това противоречи на всякаква здрава логика. Пускате вълка в кошарата. Все едно на Жоро милионера да му дадем инкасо и да охранява банки”, завърши Иван Иванов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here