Решено: Спецпрокурор с 5-годишен мандат ще разследва главния прокурор

0
431
Номинации за новия пост ще могат да правят всички членове на Висшия съдебен съвет

 

Специален прокурор ще разследва обвинител номер едно, реши окончателно мнозинството в Народното събрание. За новия пост прокурорът ще може да се номинира и сам.

Според окончателните текстове на управляващите номинации за новия пост ще могат да правят всички членове на Висшия съдебен съвет, не само прокурорската колегия, каквото беше първоначалното предложение, предава БНР.

ГЕРБ пренаписаха и текстовете за мандата му, който ще бъде 5-годишен вместо 7 г. Редактираха и че изборът ще става с минимум 15 гласа от членовете на ВСС.

Опозицията критикува предложенията. Новата процесуална фигура е ненужна, неразбираема и няма да бъде ефективна, смята Филип Попов от БСП:

„Нима има наивник, който може да допусне, че прокурорът по разследването срещу главния прокурор, въпреки гръмката си титла, има капацитет нещо да направи, за да постигне целта, с която е създаден. Изводът, уважаеми народни представители, е очевиден – кръгът на солидарността и взаимопомощта между прокурорите се затваря с тези предложения. Ако искате действително независими, изпълнени с гордост от работата си прокурори, които да преследват унищожаващата народа ни корупция, ги освободете. И не предлагайте решения, целящи само и единствено да съхранят статуквото“.

Христиан Митев от ОП защити поправките, като заяви, че обвинител номер 1 също трябва да бъде разследван:

„Предполагам, че не очаквате тука да се създава извънредно законодателство с извънредни правила, различни от общите правила на наказателния процес в Република България, само защото евентуално разследването би било насочено към главния прокурор. Главният прокурор, мисля че всички сме съгласни, че е гражданин на Република България като всички нас и би следвало да бъде разследван и съден по същите правила, по които бива разследван и съден всеки един български гражданин“.

От ГЕРБ обясниха, че промените са в отговор на препоръките от Брюксел към страната ни за контрол върху главния прокурор.

Отчитайки, че текстовете са били драстично променени между първо и второ четене, Красимир Ципов посочи, че фигурата трябва да се въведе, за да се отговори и на обществените очаквания:

„В крайна сметка този прокурор по разследването срещу главния прокурор трябва да извършва всичките си действия съобразно закона, а законът е такъв и по отношение на наказателното производство, и по отношение на процедурите за определяне на кандидатите за тези длъжности“.

Специалният прокурор ще разследва не само главния, но също и неговите заместници. Въвежда се и контрол в случай, че откаже да образува досъдебно производство. Отказът му може да бъде обжалван в Специализирания наказателен съд. След края на мандата му не може да бъде преизбиран, но може да се върне в прокуратурата или да стане съдия.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here