Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от МВР

BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от МВР

 

Специализираната прокуратура разследва длъжностни лица от МВР заради данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за безвъзмездна финансова помощ за купуване на полицейски автомобили.

 

От държавното обвинение съобщават, че преди около месец са получили документи по случая от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), както и препоръка за образуване на съдебно производство за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

Доклад по случая беше публикуван вчера на страницата на ОЛАФ. В него освен за преценка за необходимостта от разследване, се настоява и МВР да върне близо 6 милиона евро в бюджета на ЕС заради сериозни нарушения при търг за автомобили.  А нарушението е, че след едностранна промяна на договора –  вместо 350 полицейски автомобила за всякакви терени, са били поръчани автомобили от по-стари запаси.

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 година, когато управляваше служебно правителство на президента Румен Радев, а вътрешен министър беше настоящият му секретар Пламен Узунов.

Изпълнителят е избран на 20 април същата година, а заради обжалвания – договорът е сключен година по-късно, когато на власт е третото правителство на Бойко Борисов.

От прокуратурата съобщават, че материали от ОЛАФ са присъединени към тези по разследването за възможна търговия с влияние, по което обвинения миналото лято бяха повдигнати на Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Причината това да се направи е, че по досъдебното производство се проверяват и данни за извършени корупционни и длъжностни престъпления.

Разследването продължава, а от спецобвинението не изключват повдигане на обвинения на други лица.

Последни новини

OpenLux: Шефът на „Лукойл“ – собственик на „България мол“

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен...

Боряна Димитрова: ГЕРБ изгуби битката и в медиите и социалните мрежи

Партията на Слави спечели от активността си по време на кампанията в социалните мрежи, смята социологът  Привържениците на ГЕРБ са разочаровани от липсата на активно...

„Галъп”: България иска кабинет анти-ГЕРБ

64,4 % не вярват, че този парламент ще излъчи правителство, 54,5% искат кабинет на Слави Трифонов, сочи проучването  Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство...

Австрия предлага да бъде домакин на евентуална среща между Байдън и Путин

 Австрия предлага своята столица Виена като място за евентуална среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин. Това стана, след...