Туроператорите чакат 4 на сто от оборотите си като помощ от държавата

BIG5 АКЦЕНТИ Туроператорите чакат 4 на сто от оборотите си като помощ от държавата

 

„Ситуацията е такава, че от една страна туристите искат да пътуват, питат за дестинации и искат да са свободни, от друга страна заповедта, която ни забранява да организираме екскурзии у нас и в чужбина се удължи до края на април“, каза в „Преди всички“ Емил Абазов , туроператор и част от Сдружение „Бъдеще за туризма“.

 

„Има две програми, по които очакваме помощ от държавата, аз съжаление процедурите са много тромави и за съжаление за сега сме получили 1% от оборота за 2019 година, което значи, че една малка агенция или неголяма туристическа фирма е взела от няколкостотин до няколко хиляди лева, което за цяла година е крайно недостатъчно.

Очакваме до 4 на сто от оборотите да вземем, но датите се просрочват непрекъснато, след това не знаем какво ще се случи.

Но ако питате мен – ние предпочитаме да работим. Аз съм в Естония, бях и в Дубай, и макар случаите на заразени хора да нарастват,  мисля че туризмът не е този който разпространява болестта“, коментира още Абазов.

По думите му програмата 60/40 е помогнала за един период от време, но вече половин година да дават 40-60 на сто е нещо, което вече не можем да си позволим, вече се задъхваме как да запазим персонала си – това поясни Абазов.

„Освен това не знаем как ще се развият нещата занапред – а условията с пътуванията се променят непрекъснато. Хората чакат да осъществят пътуванията си, а хиляди клиенти чакат да си получат предплатените си пътувания, неосъществени заради пандемията. Затова тези 4% ще ги ползваме приоритетно за това.

Аз бих желал сега да се разплатя с клиентите, преди да дойдат тези пари, но това не ни се позволява, а тези пари може и да не достигнат. Но ние сме голяма компания и ще си възстановим парите на клиентите.

Ситуацията е тежка и неприятна и молим за малко търпение, а апелираме към институциите тези средства да дойдат до март и процедурата за тяхното кандидатстване да стартира. Но предишната процедура се забави“.

Абазов поясни, че биха могли да се облекчат условията за бранша, например ако държавата заплаща тестовете на своите граждани, или цената на PCR – тестовете се намали, а на летищата да има лаборатории, както е в Естония. По думите му хората влизат в положение на агенциите и не искат да им се връщат пари, а вземат ваучери в очакване пътуванията да се осъществят, макар и по друго време.

Последни новини

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...

Руски депутат: Налице е опит за използване на Европейския съд по правата на човека за решаване не на юридически въпроси, а на политически

Сергей Железняк: Напълно очевидно е, че санкциите, които Европа се опитва да въвежда срещу Русия, за да угоди на Съединените щати, са преди всичко...