ООН: Рекорден ръст на цените на храните в света

0
350
Най-забележимо е при захарта, зърнените и растителни масла

 

Общият индекс на цените на храните през януари е нараснал на годишна база с 4,7 пункта или 4,3% до 113,3 пункта, като индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г., се казва в прессъобщение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), предава РИА Новости.

Тя отчита увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените и растителни масла. Индексът на цените на захарта се е повишил със 7 пункта (8,1%), до 94,2 пункта, до рекорда от май 2017 г.

Повишаването на цените е обусловено от очакванията за намалено предлагане на видовете култури в ЕС, Русия и Тайланд и поради сухото време в Южна Америка, както и скорошното покачване на цените на петрола и засилването на бразилския реал спрямо долара. Бразилия е най-големият износител на захар в света.

Индексът на цените на зърното през януари е нараснал с 8,3 пункта на месечна база, или 7,1%, до 124,2 пункта. Световните цени на царевицата са се повишили рязко поради общия спад в предлагането, а също и поради сухото време в Южна Америка. Както посочва ФАО, пшеницата също е поскъпнала, включително поради “очакваното намаляване на обема на продажбите от Руската федерация, където от март 2021 г. митата върху износа на пшеница ще се удвоят”.

Индексът на цените на растителните масла се е увеличил със 7,7 пункта (5,8%) до декември и възлиза на 138,8 пункта – това е най-високото ниво от май 2012 г. Индексът расте за осми пореден месец с покачването на цените на палмовото, соевото и слънчогледовото масло, се казва в съобщението. Палмовото масло е поскъпнало поради ниските обеми на производство в Индонезия и Малайзия, а продължителните стачки в Аржентина и намаленото предлагане на износ са тласнали нагоре цените на соевото масло. Слънчогледовото масло е поскъпнало поради ниската реколта, отбелязва още ФАО.

Индексът на цените на млечните продукти през януари се е повишил с 1,7 пункта (1,6%) до 111 пункта. Цената на маслото и пълномасленото мляко на прах се е повишила поради големи покупки в Китай преди празненствата на Лунната Нова година там и сезонен спад в доставките от Нова Зеландия. В същото време сиренето е поевтиняло на фона на ниските продажби в Европа и нарастването на запасите му в САЩ.

Индексът на цените на месото е 96 пункта (с 0,9 пункта, или 1%), нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на птичето, особено в Бразилия, поради силното търсене и ограниченията за износ от Европа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here