Изследване: Дълготрайната употреба на маска може да допринесе за развитие на рак на белия дроб

1
771
Cancer Discovery – списание на Американската асоциация за изследване на рака, още в края на миналата година сигнализира за евентуалните вреди

 

Неотдавнашно проучване в списание Cancer Discovery установи, че носенето на маски води до по-викоко наличие на вредни бактерии в дробовете, което се свързва с напреднал стадий на рак на белия дроб, пише Филип Шнайдер в Europe Reloaded.

Дългосрочната употреба на маски за лице може да спомогне за размножаването на опасни патогени.

Микробиолозите се съгласяват, че честото носене на маска създава влажна среда, в която на микробите се позволява да растат и да се размножават преди да навлязат в белите дробове. След това тези чужди микроби пътуват надолу по трахеята и в двете тръби, наречени бронхи, докато достигнат малки въздушни торбички, покрити с кръвоносни съдове, наречени алвеоли.

„Дълго време се смяташе, че белите дробове са стерилни, но сега знаем, че микробите, които обикновено се намират в устата, често навлизат в белите дробове поради несъзнателно вдишване.“ – Леополдо Сегал, автор на изследването, директор на Програмата за белодробни микробиоми и доцент по медицина в Медицинския факултет Гросман на Университета в Ню Йорк.

Според проучването, след нахлуване в белите дробове, тези микроби предизвикват възпалителна реакция в протеини, известна като цитокин IL-17.

„Предвид известното въздействие на IL-17 и възпалението на рака на белия дроб, ние искахме да установим дали обогатяването на бактерии, които проникват орално и стигат до белите дробове, може да предизвика възпаление от тип IL-17 и да повлияе на прогресията и прогнозата на рака на белия дроб“, каза Сегал.

Докато анализира белодробните микроби на 83 нелекувани възрастни с рак на белия дроб, изследователският екип открива, че колонии от бактерии Veillonella, Prevotella и Streptococcus, които могат да се култивират при продължително носене на маска, се срещат в по-големи количества при пациенти с рак на белия дроб в напреднал стадий, отколкото при такива в по-ранни етапи. Наличието на тези бактериални култури също е свързано с по-нисък шанс за оцеляване и увеличен туморен растеж независимо от стадия.

Освен това, изследване на култивиране на бактерии Veillonella в белите дробове на мишки установи, че наличието на такива бактерии води до появата на имуносупресиращи клетки, както и на възпалителни, като цитокин IL-17.

„Предвид резултатите от нашето проучване е възможно промените в белодробния микробиом да бъдат използвани като биомаркер, за да се направят прогнози за протичане на раковото заболяване или за стратификация на пациентите за лечение.“ – Леополдо Сегал.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Тук може да намерите линк към доклада в списание Cancer Discovery, за който се отнася тази статия – „Дисбиозата на долните дихателни пътища влияе върху прогресията на рака на белия дроб“. „Дисбиоза“ означава микробен дисбаланс.

С появата на повече доказателства, свързани с дългосрочните ефекти от противоепидемичните мерки и затварянията, все повече лекари и учени започват да правят анализи на вредите от тези авторитарни мерки. Канадски експерт по обществено здраве на име д-р Аджи Джофе установява в свързано проучване, че затварянията причиняват „поне десет пъти“ повече вреди, отколкото ползи.

В неотдавнашен работен документ на изследователи от университетите в Харвард, Дюк и Джонс Хопкинс, учените стигат до извода, че „за общото население нарастването на смъртността след пандемията на COVID-19 би достигнала до зашеметяващите 0,89 и 1,37 милиона излишни смъртни случаи в САЩ през следващите съответно 15 и 20 години. „

Откакто започна принудителното носене на маска, дерматолозите въведоха термина „маскне“, за да опишат появата на пъпки около устата, причинени от маски, запушващи порите с мазнини и бактерии. Това може да бъде причинено както от еднократни, така и от маски от плат.

Зъболекарите също така предупреждават за феномен, известен като „уста с маска“, при който пациентите се връщат в стоматологичния кабинет с увеличение на гингивита и кариеса до 50% за период от само няколко месеца, откакто е въведено задължителното носене на маски.

Тези открития хвърлят светлина върху нарастващите доказателства за вредите, причинени от дългосрочното носене на маска.

източник: Europe Reloaded

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here